"Enter"a basıp içeriğe geçin

Yularbaşı Köyü’nde Haşlanmış Pekmez: Meşhur köpüğü içmek – Haberinolsun.net.tr

Geleneksel pekmez kaynatma ve köpük içme etkinliği Kerman Merkez Yularbaşı Köyü’nde yapıldı. Köyde içki içtikten sonra pekmez çömleklerde kaynatılır. Pekmezin kaynatılması sırasında oluşan meşhur melas köpüğü, renkli resimlerin oluşturulduğu köyün misafirlerine ikram edildi.

Özki Boğazı’nın bağlarından toplanan kuru üzümler Yülarbaşı köyünde sergilenirken, pekmez üretiminde kullanılan üzümler geleneksel yöntemlerle pekmez haline getirildi.

Yularbaşı köyü sakini Kemal Arbacı, Kemal Ankaralı’nın ev sahipliğinde gerçekleşen pekmez kaynatma etkinliğini izleyerek o anları ölümsüzleştirdi. Arbaji konuyla ilgili yaptığı açıklamada melasın etkinliği ve kaynatılmasıyla ilgili şu bilgileri verdi:

“Bu yıl kış aylarındaki şiddetli soğuklardan dolayı pek çok meyve soğudu. Üzüm serinleten meyveler arasında. Ama bazı tenha yerlerde ve yamaçlardaki bağlar bu soğuktan daha az etkilenmiş. Fuar ve kaynama süresi boyunca Yollarbaşı, arkadaşlar, komşular ve akrabalar davet edilir.

Bu işler bayram havasında yapılır. Panayır sırasında üzümler kesilip serilirdi. Fuarın sonunda bulgur pilavı ve patlıcan kebabına doyamayacaksınız.
Pekmezi kaynatma ve kefir atma işlemi son noktadır. Emeklerin mükafatını almak ve gelen herkese pekmez köpüğü sunmak, zihin yorgunluğunu giderir.

Pekmez için üzümler üç gün önceden kesilir. Ertesi gün üzümler ya çiğnenerek ya da makine ile ayıklanmalıdır. [Çiğneme işi önceleri mahallelerde bulunan ŞIRANA denilen içi taş veya beton olan odalarda yapılırdı.Günümüzde ise römorklarda yapılmaktadır.] Elma suyuna marn da denilen üzüm toprağı ilave edilerek köpürene kadar kaynatılır ve dinlenmeye bırakılır. Buna “kısayol” denir. Ertesi gün erkenden, kesim bir leğene veya başka bir kazana aktarılmalı ve kaynamaya başlamalıdır. Bu, kaynamanın biraz kalınlaşması için yaklaşık yedi ila sekiz saat sürer. Tatmak için pekmez, onay alındıktan sonra ateşten alınır. Kabuğu serinlemek ve köpüğü çıkarmak için kefir ile başlar. Pekmez köpüğü sağlıklı kabul edilir ve onu içenlerin kışın hastalanmadığı söylenir. Kemal Ankara hocamız ve ailesini tebrik ederiz. Yiyip içenlere afiyet olsun.”

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

İlk Yorumu Siz Yapın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

                                                                                                                                                                                                                                   .