Bu yazımızda kısaca sofrada uyulması gereken kuralları anlatacağız.
Sofra kültürü toplumumuzda örf, adet, görenek ve dini sebeplerle şekillenmiştir. Sofra düzeni, yemek sırasında yapılması gerekenler, yemekten sonra yapılması gerekenler ülkemizin hemen her bölgesinde aynıdır.
Sofra kültürümüz yer sofrası olarak ortaya çıkmış ve modern çağın tavla masaları ile şekillenmiştir. Ama aslında yemek kültürümüz toplumsal miras yoluyla hiç değişmedi. Lütfun kutsallığı, ona ulaşmanın değeri, harcanan emek, pişirilmesinde emeği geçenler dikkate alınarak sofralar kurulur.
Tabloda uyulması gereken kurallar şunlardır:
* Sofraya oturmadan önce eller yıkanır.
* Mümkünse kişi sayısı hane sayısından fazla olacak şekilde tablo hazırlanır.
* Masaya önce yetişkinler oturtulur. Büyükler yemeğe başlar.
* Bardak, çatal ve kaşık masanın sağ tarafındadır.
* Sofrada yenecek yemek varsa herkes onun önünde yer.
* Sofrada yemeklerin karışık olması durumunda herkes tabağına istediğini alır.
* Sofrada çeşitli bireysel yemekler olması durumunda herkes istediği yerden alır.
* Aşçı için tüm öğünlerden yenebilir.
* Mümkünse dolmadan sofradan kalkın.
*Namazlar kısa olmak şartıyla sofrada da kılınabilir.
* Namazdan sonra daha çok yemek yemek uygundur.
* Sofradan kalktıktan sonra eller yıkanır ve ağız çalkalanır.
* Yemek pişirip dua edenlere teşekkür etmek.
* Afiyet olsun, sıhhat, çantanın bereketi, hamd gibi dualar en sık yapılan dualardır.
Aşağıdaki tabloya uyulması gereken kurallar ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz.
Kaynak:www.derszamani.net
Diğer gönderilerimize göz at
[wpcin-random-posts]
İlk Yorumu Siz Yapın