BARI YALÇINKAYA / MEHMET CETİN – Tulum Erzincan peyniri ve lezzeti tercih edilen Kerman Devl Oberuk peyniri de zaman zaman üreticiler arasında tatlı rekabetine konu olmaktadır.
Coğrafi işaret Yüksek Erzincan yaylalarında beslenen Akkarman koyun ve keçi kılının sütünden üretilen ve 4 ay olgunlaşması beklenen Erzincan Tulum peyniri yıllardır sofralarda.
Yaylalarda hayvanlarını besleyen bedeviler, sağdıkları sütü keema tuzu ve doğal peynir mayası (şirden) ile birleştirerek tulum Erzincan peyniri elde ederler.
Üretilen peynir daha sonra kürklü giysiler, plastik fıçılar ve vakumlu ambalajlarda satışa sunulmaktadır.
2001 yılında Erzincan Ticaret ve Sanayi Odası’nın Türk Patent ve Marka Kurumu’na yaptığı başvuruyla “Coğrafi İmza Tescil Belgesi” alan Erzincan Tulum peynirinin endemik bitkilerle dolu yüksek yaylalardaki serüveni yerini alıyor. yaklaşık 1 aylık üretim ve 4 aylık vade sonunda masalarda.
Erzincan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Tanoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Tulum Erzincan peynirinin, yılın dördüncü ile dokuzuncu ayları arasında 1500 ve üzeri rakımlarda otlayan Akkarman koyunlarından elde edilen çiğ sütten yapıldığını söyledi. yıl.
Tulum Erzincan peynirinin özelliklerine değinen Tanoğlu, şunları söyledi:
“Ayırt edici özellikleri en az yüzde 95 koyun sütü kullanılması, geleneksel olarak kuzu veya dana şerbetinden üretilen peynir mayası ve Erzincan’ın keema tuzudur.Ayrıca gıda veya keçi ile temasa uygun ambalaj malzemelerinin sıkıca preslenmesiyle üretiliyor. ve koyun derisi tulumları.Soğuk hava tanklarında en az 4 ay olgunlaştıktan sonra piyasaya sunulur.Olgunlaşma süresi dolduktan sonra aynı koşullarda 12 aya kadar saklanabilir.”
Erzincan Tulum peynirinin hiçbir katkı maddesi kullanılmadan üretildiğini doğrulayan Tanoğlu, “Lezzet ve doku açısından diğer Tulum peynirlerine göre daha özel” dedi. dedi.
Erzincan Tulum peynirinin marka değerini artırmayı hedeflediklerini vurgulayan Tanoğlu, “Önümüzdeki dönemdeki projelerimizden biri de Erzincan Tulum peynirinin AB tescilini almak. Bu talebimizi sunmayı ve peynirimizi uluslararası arenada tanıtmayı umuyoruz. ” Onun sözlerini kullan.
Peynir üreticisi Nureddin Yıldırım, bazı illerin Tulum peyniri çeşitleri ürettiğini belirterek, “Kerman pirinç peyniri, İzmir’de tulum peyniri, bunlar inek sütünden veya inek ve koyun sütünden üretilen peynirler ama bizim peynirimiz lezzetini Akkarman koyunundan ve peynirinden alıyor. kıl. Keçi sütü. Diğer illerdeki birçok peynir aslında Tulum Erzincan peynirini taklit ediyor.” dedi.
Kerman’daki mağaradan gelen lezzet: Şeytan peyniri
Divle obruk peyniri, Karaman’ın bir yanda Toros Dağları’na dayanan Ayrancı ilçesinde üretiliyor.
Bölgede nisan ayında başlayan peynircilik ise ağustos başına kadar devam ediyor. Koyun ve keçi sütü yüzyıllardır aynı şekilde peynir haline getirilmiştir.
Üretilen peynirler kuzu ve yavruların derilerine preslenir ve ardından kadınlar tarafından özel olarak temizlenip dikilir. Peynir bu derilerin içinde olgunlaşması için Divle köyündeki mağaraya konur. Ekim ayının ortasından sonra peynir mağaradan çıkarılarak tüketiciye sunulur.
Ayrancı Belediye Başkanı Yüksel Büyükargi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Divle çukur peynirinin dünyaca ünlü Fransız “Rokfor” peynirine benzediğini söyledi.
Divle obruk peynirinin piyasada ‘Türk Rokforu’ olarak anıldığını kaydeden Büyükargi, “Peynimiz uluslararası yarışmalarda her zaman ilk 5 peynir arasında yer alıyor. Köylüler tarafından yapılan ve 2017 yılında GI tescili alınan Divle obruk peyniri Türkiye’nin en iyi peynirleri arasında yerini alıyor. Dünyaca ünlü Fransız Rokfor peynirine rakiptir. dedi.
Büyükkarcı, Divle obruk peynirinin farklı bir Tulum peyniri olduğunu söyledi:
“Peynirimizi diğer peynirlerden ayıran en özel yanı mağarada muhafaza edilmesi, mağaranın 250 metre uzunluğunda ve 36 metre derinliğinde olması, yaz-kış ortalama sıcaklığının 7. Nem oranı yüzde 99. Mağarada bakteri mikro ve kahverengi bakteriden başka örnek yok.” Bu önlükler ilk giyildiğinde beyazdır. 1-1.5 ay sonra takım elbise üzerinde mavimsi beyaz küf oluşur. Ve birkaç ay sonra kırmızıya döner. 5 ayı tamamlayınca kıpkırmızı oluyor, bu da peynirin artık olgunlaştığı anlamına geliyor.”
Fransız ve İtalyanların 1990’lı yıllarda mağarada bulunan bakterilerin özelliklerini araştırmak için bölgeye geldiklerini kaydeden Büyükarji, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Üretmek için mağaradaki bakterilerden örnek almışlar ama üretemeyeceklerini biliyoruz. Bu mağaraya ait bir bakteri yapısı var. Peynire kokusunu veren bakterinin yapısı. Yaşlılarımız. bu peyniri penisilin gibi tüketin. %100 doğal bir üründür. Divle çukur peyniri değil, kırmızı rengini almaz. Ekim.” Sonunda mağaradan çıkardım ve yaklaşık bir ay içinde tamamen gitti. . Aralık’ta peynir bulamayacağım.”
Büyükarji, Oberuk Mağarası’ndaki peynir depolama kapasitesinin 45 ton olduğunu doğrulayarak, mağarada depolanmayan peynirin Divle Obruk peyniri olmadığını söyledi.
– “Peynirimiz Türkiye’de bir numara”
Karaman’da yöresel ürünlerin satıldığı dükkanında Divle çukur peyniri satan Ahsen Toktay, işyerinde en popüler ürünün Divle çukur peyniri olduğunu ve aynı zamanda Odalar ve Ticaret Federasyonu Karaman Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı olduğunu söyledi. Türkiye’de borsalar.
Toktay, Erzincan Tulum peynirinin de lezzetli olduğunu ancak Divle Obruk peynirinin bazı özellikleriyle diğerlerinden ayrıldığını belirterek, şunları kaydetti:
“Türkiye’nin birçok yerinde peynirin depolandığı mağaralar ve çukurlar var ama bizim mağaramızda bakteri yok. Peynirin deriye bastıktan sonra olgunlaşması için ilk üç ay çok önemli. Çukurun içinde bakteri var. peynirimizi besleyen bu bakteriler peynirimizi yapan bakteriler dünyanın hiçbir yerinde yok hayır bu peynirimizin ne kadar farklı olduğunu gösterir yani bizim peynirimiz dünyanın en iyi 3 peyniri arasındadır Türkiye’de bir tane.”
Şeytanın başı Taseddin Dorna, “Annelerimizin ve ablalarımızın yaptığı peynirler yüzyıllardır aynı şekilde yapılıyor ve derede bekletiliyor. İnsanlar peynir almak için köyümüze geliyor. Peynirimiz yok. Pazarda sorun var” dedi. Köy. Onun sözlerini kullan.
Diğer gönderilerimize göz at
[wpcin-random-posts]
İlk Yorumu Siz Yapın