Mersin’in Tarsus ilçesinde “ana yemek”, Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde “soğuk meze” olarak yenen humus, iki şehrin ustaları arasında bir lezzet yarışması yaratıyor.
Mersin’de yapılan ve Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından 1 Kasım 2017 tarihinde “Tarsus Humus” olarak coğrafi işaretle tescil edilen lezzet, nohutun çekiç yardımı ile ezilip tahin ile karıştırılmasıyla hazırlanıyor.
Çeşitli baharatlar ve tereyağı eklenerek “ana yemek” olarak günün her öğününde yenen Tarsus humusu pastırma, sucuk ve sade çeşitleriyle sofralardaki yerini alıyor.
Hatay’ın Reyhani ilçesinde 16 Temmuz 2021’de coğrafi işaret başvurusu yapılan “Humus Reyhani” lezzeti, genellikle zeytinyağı, domates, turşu ve sebze garnitürleri ile birlikte “soğuk meze” olarak tüketiliyor.
Gastronomide söz sahibi olan Mersin ve Hatay’da da hazırlanışı farklı olan humus, iki bölge arasındaki gastronomi rekabetini canlı tutuyor.
Mersin ve Hatay’daki ustalar “leziz leblebinin” kendi illerine ait olduğunu savunurken, bu lezzet her kesime hitap ediyor ve yörede sıkça tüketiliyor.
– “Hangisini beğenirseniz sıcak Tarsus humusu derim”
27 yıldır Tarsus’ta nohut ustası olan Onur Özal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentin mutfağının farklı lezzetler barındırdığını söyledi.
Canlı humusun da önemli bir lezzet olduğunu dile getiren Özal, “Tarsus leblebisinin tadı çok farklı ve tartışılmaz. Denemeyenler denemeli. Bu ciddi bir tavsiye. Humus var Hatay’da da var” dedi. ve tabi ki herkes “bizim ürünümüz daha iyi” diyor. diyor.” dedi.
Özal, şehre gelen misafirlerin Tarsus humusunu çok beğendiğini vurguladı.
Hatay’da yapılan nohutların da lezzetli olduğunu anlatan Özal, şöyle konuştu:
“Hangisini seçerseniz seçin, sıcak Tarsus humusu derim. Her öğünde yenilebilir. Hatay ile Tarsus arasında tatlı bir rekabet vardır. Bunun en iyi çözümü bölgenin en iyi beylerinin bir araya gelmesidir. eyvallah beyler güzel bir takas yapabiliriz buna açığız hangisini daha iyi denemeli bir ortamda tatlı rekabet iyidir bu sadece humusa özel bir şey değil mesela adana’da kebap var mesela Türkiye’nin farklı yerlerinde. Yapan herkes işe yaradığını düşünüyor. Sen öyle düşünmüyorsan bu yemek güzel. Yapamazsın.”
Bir müşterimiz olan Kadir Çelik, Tarsus leblebisinin çok güzel olduğunu belirterek, “Çocukluğumuzun vazgeçilmez tadı. Hatay’da yemedim ama Tarsus humusunun yanına yaklaşacağını sanmıyorum. Bu lezzeti kaçırmayın” dedi.
Burak Alekdor, nohudu meze olarak yediğini, ancak Tarsus’ta yemek olarak yediğini söyledi.
Tarsus humusunu herkesin tatması gerektiğini söyleyen Aldor, “Burada yenilmesine şaşırdım. Hatay humusunu da yedim ama Tarsus’tan daha farklı ve güzel. Buradaki humus doyduğunuzda içinizi doldurabilir. açlar.” dedi.
– “Homsna Hatay’la ilgilidir.”
Hatay’da humus profesörü olan Hanan Kahraman, şehirde yapılan humusun uzun uğraşlar sonucu hazırlandığını söyledi.
Humusun bölgenin önemli lezzetlerinden biri olduğunu söyleyen Kahraman, “Hazırlanması uzun sürüyor. Islatma, kaynatma ve içme 7-8 saat sürüyor. Buraya tatile gelen müşterilerimiz mutlaka humus alıyor eve götürmek için.” Reyhanlı’da yapılan humus Tarsus’tan daha lezzetli. Humusumuz Hatay’la, özellikle Reyhanlı’yla özdeşleşti” dedi.
Bir müşterimiz Halil Kaya, humusu çok sevdiğini belirterek, “Bizim için vazgeçilmez, buraya her geldiğimizde tüketiyoruz. O tadı yaşadığımız yerde bulamıyoruz. En iyi humus Reyhanlı’da yapılır. Dondurulmuş bir fotoğrafta Kıbrıs’a, bizim ve akrabalarımızın yemesi için götürüyoruz.” İfadeler kullanın.
Diğer gönderilerimize göz at
[wpcin-random-posts]
İlk Yorumu Siz Yapın