"Enter"a basıp içeriğe geçin

Lezzetini toprağından alan coğrafi işaretli “Karamanlı Ceviz”de hasat telaşı – Haberinolsun.net.tr

Karamanlı yöresinde yetişen ve lezzetini toprağından alan ceviz birçok ilden talep görmektedir.

Karamanlı toprağı organik madde yoğunluğu, yüksek PH değeri, fosfor elementleri, demir, çinko, bakır ve mangan bakımından zengin olup, bitki gelişimi ve fındık yağlaması sağlar.

Ayrıca topraktaki potasyum miktarının toprağın ortalama değerinden yüksek olması, bölgedeki ceviz ağaçlarının dona karşı direncini arttırmakta, bu da fındığın bakteriyel hastalıklara karşı direncini ve meyve dolgunluk oranını arttırmaktadır.

Bu özellikleri göz önüne alındığında, 2020 yılında Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından Karamanlı belediyesi uygulaması ile coğrafi olarak tanımlanmış bir ürün olarak tescil edilen Karamanlı ceviz, ülkede yoğun talep görmektedir.

Burdur Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Tuğrul, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bin dönümlük alanda meyve bahçelerinde hasadın başladığını söyledi.

Bölgede tadı, aroması ve kalitesi yüksek kuruyemiş çeşitlerinin yetiştirildiğine dikkat çeken Toğrul, bu yıl istenilen düzeyde yağış alınmasının verimde artışa yol açtığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

“Her yıl bin dönüme ortalama 700 ton ceviz ile Karamanlı’dan ülke ekonomisine katkı sağlıyoruz. Bu yıl da 700-750 ton civarında bir hasat bekliyoruz. Cevizlerin farklı tat ve aromaları nedeniyle coğrafi bir işareti var. .Yağ oranı çok yüksek ceviz yetiştiriyoruz ve talep olarak da çok ceviz yetiştiriyoruz.” Üretici bahçeden ürününü satmış bile. Antalya’nın ve otellerin yakınlığı nedeniyle henüz hasat edilecek fındık yok.”

– “Karamanlı kuruyemişleri iri, dolgun ve yağlıdır”

Karamanlı Belediye Başkanı Fatih Selimoğlu da coğrafi işaretin tescil edilmesinden sonra Karamanlı fıstığının Türkiye’de tanınırlığının arttığını açıkladı.

Bölgede ceviz yetiştiriciliğinin her geçen gün arttığına dikkati çeken Selimoğlu, “Karamanlı fındıkları iri, dolgun ve yağ oranı yüksek olduğu için güçlü kokuyor. Cevizin kahverengi rengi yağ oranının yüksek olduğu anlamına geliyor. Ayrıca belediyede 200 dönüm alana sahip bir ceviz bahçesi de var. Hasat yaklaşık iki hafta sürecek.” dedi.

– ‘İşimizi seviyoruz’

Ceviz üreticisi Oğuzhan Saygın da 65 dönümlük alanda ceviz ürettiklerini ve 9 yaşındaki ağaçlardan dm başına yaklaşık 700 kilogram verim aldıklarını açıkladı.

9 yıldır ceviz ürettiklerini anlatan Ali İhsan Saygın, “Cevizlerimiz kaliteli ve kaliteli. Verimli üretiyoruz, memnunuz. İşimizi seviyoruz, ülkemize döviz girmesine engel oluyoruz.” ifade etmek.

Ceviz bahçesinde çalışan Fidan Sarıbaş, hasat döneminde çok çalıştıklarını, ceviz toplamanın kolay olduğunu ve evlerine katkıda bulunmak için kadınlarla birlikte çalıştıklarını söyledi.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

İlk Yorumu Siz Yapın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir