2018 yılında Avustralya’da geliştirilen hızlı yetiştirme teknolojisini Türkiye’de ilk uygulayan kurum KMÜ oldu. Üniversite serasında yapılan çalışma ile buğday tohumu yetiştirme süresi 12-13 yıldan 3-4 yıla düşürüldü.
Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMU), Yunus Emre Araştırma Sop.’da yoğun tohum geliştirme faaliyetlerine devam ediyor.
KMÜ’de yapılan çalışmalar tarım tarihine geçti
Tarımsal Uygulamalar ve Araştırma Merkezi Müdürü a. Dr. Nevzat Aydın yönetimindeki çalışmalar kapsamında bir başarıya daha imza atıldı. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi, 2018 yılında Avustralya’da geliştirilen ve dünyada büyük yankı uyandıran hızlı iyileştirme teknolojisini TÜBİTAK projesi kapsamında hayata geçiren ilk kurum oldu. Projenin ilk olumlu sonuçları alındıktan sonra üniversite ve sanayi işbirliği ile araştırma ve geliştirme çalışmaları yürütülmüştür. Bu kapsamda 4 adet makarnalık buğday tanesi için üretim izni alındı. buğday için Tolan, Bikin, Fertilis’teki Öncül İsimler verildi. Samsun’da Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü ile Tarım Bakanlığı’nın izniyle yürütülen proje ile devlet üniversiteleri arasındaki işbirliği kapsamında ekmeklik buğday tohumları geliştirildi. “Akoga” Adını aldım. Bu tohumlar, Türkiye’de hızlı çoğaltma tekniği ile geliştirilen ilk tohumlar olarak tarım tarihine girmiştir.
Buğday tohumu çimlenme süresi 3-4 yıla düşürüldü
Tarımsal Uygulamalar ve Araştırma Merkezi Müdürü ve proje koordinatörü Prof. Dr. Nevzat Aydın, geliştirilen tohumların ülkemizde hızlı çoğaltma teknolojisi ile geliştirilen ilk tohumlar olduğunu ve dünyada da ilkler arasında yer aldığını belirtti. Hızlı üremenin sera koşullarında aydınlatma süresinin uzatılması ve ürünün erken hasat edilmesiyle zaman kazanılmasına dayanan basit bir teknolojiye sahip olduğunu ifade eden Aydın, teknolojide yaptıkları yeni çalışmalarla tohum geliştirme çalışmalarının çok daha kısa sürede tamamlanacağını açıkladı. birçok yeniliğe de açıktır. Aydın, “Buğdayda 12-13 yıllık tohum geliştirme çalışmalarını 3-4 yıla indirdik. 2030’a kadar kuraklık tüm ülkeler için gıda güvenliğini tehdit eden en önemli sorun olacak. Bu nedenle bu tehdide karşı tohum geliştirme çalışmaları hızla devam edecek. Buğday kalitesinin artırılması, hastalıklara ve kuraklığa dayanıklı tohumların tespiti, ülkelerin tohum geliştirme çalışmalarında ana gündem maddeleri arasında yer alacak Konu sadece buğdaya indirgenmemeli Bu teknoloji ülkemizde de kullanılmaya başlandı. mercimek, nohut, mısır ve hatta meyve ıslahı ıslahı da hedeflerimizden biri de bu Çeşitleri artırmak” dedi. dedi.
Rektör Ak: “Ülkede tarıma önemli katkılar sağlıyoruz”
Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Dr. Namek Ak yaptığı açıklamada, YÖK’ten KMÜ’de ihtisas alanında hassas tarım uygulamaları ve yenilikçi işleme teknolojilerinin olduğunu da belirtti. (Hastwaite) Kendisine bu konuda bir görev verildiğini belirterek, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın talimat ve tavsiyeleri doğrultusunda GDO’suz tohumların geliştirilmesinin büyük önem taşıdığını ifade etti. Üniversite olarak ülke tarımına büyük katkı sağlayacak araştırmalar yaptıklarını vurgulayan Ak, tohum geliştirme çalışmaları için önemli bir altyapıya sahip olan KMÜ’nün yakın gelecekte bazı teknoloji firmaları ile Ar-Ge protokolleri imzalayacağını duyurdu. Ayrıca tohum geliştirmeye yardımcı olan teknolojiler için patent başvurularının olduğunu belirten Ak, bu çalışmalar sonucunda ülkemizin tohum geliştirme çalışmaları için önemli malzeme ve yöntemler sunacaklarını ifade etti. Ak, başarılı çalışmalarından dolayı Prof. Dr. Nevzat Aydın ve tüm üniversite bilim adamlarını tebrik etti.
Diğer gönderilerimize göz at
[wpcin-random-posts]
İlk Yorumu Siz Yapın