Haber albümü için resme tıklayın
KMÜ Tarımsal Uygulamalar ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Nevzat Aydın yaptığı açıklamada, ülkemizde hızlı ıslah teknolojisi ile geliştirilen 4 adet makarnalık buğday tohumu için üretim izninin alındığını belirtti.
Aydın, buğdayın Tülin, Pekin, Premise ve Gübre olarak isimlendirildiğini kaydederek, “Devlet üniversiteleri arasındaki işbirliği kapsamında ve Tarım Bakanlığı’nın izniyle Karadeniz’de uygulanan proje ile yumuşak buğday tohumları geliştirildi. Samsun Tarımsal Araştırma Enstitüsü’ne “Ahoka” deniyordu. Bu tohum Türkiye’dir ve tarım tarihine hızlı ıslah teknolojisi ile geliştirilen ilk tohumlar olarak geçmiştir.
Hızlı yetiştirmenin sera koşullarında aydınlatma süresinin uzatılmasına ve ürünün erken hasat edilmesiyle zaman kazanılmasına dayanan basit bir teknik olduğunu vurgulayan Aydın, teknolojide yaptıkları yeni çalışmalarla tohum geliştirme çalışmalarının çok daha kısa sürede tamamlanacağını açıkladı. birçok yeniliğe de açıktır.
Aydın, buğdayda tohum geliştirme çalışmalarını 12-13 yıldan 3-4 yıla indirdiğini doğrulayarak şunları söyledi:
“2030 yılına kadar tüm ülkelerin gıda güvenliğini tehdit eden en önemli sorun kuraklık olacak. Bu nedenle tohum geliştirme çalışmaları bu tehdide karşı çok daha fazla önem kazanacak. Hem buğday kalitesinin artırılması hem de hastalık ve kuraklığa dayanıklı tohumların tespiti gündemin önemli maddelerini oluşturuyor. ” ve sınırlandırılmamalıdır Sadece buğday için geçerlidir. Bu teknoloji mercimek, nohut, mısır ve hatta meyve yetiştiriciliğinde kullanılmıştır. Bir hedefimiz de bu çeşitleri artırmak” dedi.
KMÜ Müdürü Prof. Dr. Dr. Namek Ak ayrıca Prof. Dr. Dr. Nevzat Aydın ve tüm üniversite bilim adamlarını tebrik etti.
Diğer gönderilerimize göz at
[wpcin-random-posts]
İlk Yorumu Siz Yapın