Al Sadd Festival Bölgesi’nde düzenlenen festivalde; Kerman Valisi Tuncay Akoyun, Temsilciler Recep Şeker, Salman Oğuzan Esser, İsmail Atakan Ünfer, Ayrancı Kaymakamı Fatih Eroğlu, Belediye Başkanı Yüksel Büyükarji, Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Obroku, STK temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. Bartın’da maden patlaması nedeniyle konserlerin iptal edildiği festival, bir protokol üyesinin Divle Düdenini ziyaretiyle başladı. Festival alanındaki çadır ziyaretlerinin ardından protokol konuşmaları yapıldı.
Eşsiz bir iklime ve doğaya sahip olan ülkemizin çeşitli coğrafi ürünlere ev sahipliği yaptığını söyleyen Başkan Yüksel Büyükargı, “Koyun ve keçi sütünden geleneksel yöntemlerle yapılan Divle Obruk peyniri de bu zenginliğin bir parçası. Ünü sınırları aşan bir ürün, Bölgenin meralarına özgü bitki çeşitliliği ve derenin bakteri bileşimi hem kaliteye hem de lezzete yansıyor. 36 metre derinliğinde ve 250 metre uzunluğundaki derede yaklaşık 45 ton peynir bulunuyor. tutulabilir.”
Çeşitli coğrafi bölgelerdeki tüm Türk toplumlarında peynirin beslenmede önemli bir yer tuttuğunu kaydeden Başkan Büyükargi, konuşmasında şu ifadeleri kullandı;
“Atalarımızın göçebe bir şekilde yaşadığı dönemlerde peynir temel gıdaydı. İlkbaharda hazırlanan peynirler, halk arasında ‘In’ olarak bilinen mağaralara veya derelere yerleştirilerek kışlık erzak haline getirilirdi. Bu nedenle Divle Obruk Peyniri; yapılan peynir çeşidi Orta Asya’dan günümüze kadar olan süreçte geleneksel yolu ve kadim kültürü korumaktadır. Kadim kültürümüzün yanı sıra bölgenin kendine özgü özelliklerini de içinde barındırmaktadır. sürdürülebilirliği bölgemizin kalkınması için önemlidir.
Bu nedenle, bölgemizdeki süt ürünleri, tedarik zincirini tanımlamak ve standart üretim prosedürlerini sürdürmek için önemlidir. Standart prosedürlerle üretilmeyen ürünlerin pazardaki popülerliğini uzun süre koruyamadığını belirtmekte fayda var. Standartlarını koruyabilen, üretim ve bekleme koşulları değişmemiş peynirler ilimizde gastronomi turizmi için önemli bir fırsattır. Mandıramız işletilirken bu yerel değerin taklitten korunması ve haksız rekabete maruz kalmaması sağlanacaktır.
Öte yandan ekonomik faaliyet alanı haline gelen ve kırsal kalkınma için de faydalı olan peynirin dereden çıkarıldıktan sonraki bekleme ortamı da oldukça önemlidir. Bu önemden dolayı kapasitesi daha yüksek ve alanı uzun yıllar tutabilecek soğuk hava depomuzu bünyemize kattık. 2000 ton kapasiteli bu yeni soğuk hava deposunun 500 tonu peynir ve yoğurt için ayrılacak. Yakında hizmete girecek olan antrepo ve 80 tonluk tır, peynir üreticilerine katkı sağlayacak. Yöresel peynirimiz. Bu süre zarfında tüm ayırt edici özellikler korunacaktır, çünkü satış sırasında deponun bakımı için uygun bir ortam yaratılacaktır. Ayrıca bölgede oluşturacağımız hayvan pazarı ile peynir, yoğurt ve küçükbaş hayvancılıkta bölgemiz daha büyük bir role sahip olacak.
Protokol üyeleri, Amasra’da meydana gelen maden patlamasında hayatını kaybeden madencilerin acısını ve acısını sözleriyle paylaştı. Konuşmaların ardından Başkan Yüksel Büyükarcı, Karaman Valisi Tonkai Akoyun’a plaket takdim etti. Festival akşam saatlerine kadar devam etti.
Diğer gönderilerimize göz at
[wpcin-random-posts]
İlk Yorumu Siz Yapın