medyauzmani.com
Ülkemizdeki madencilik yerleri ve kullanım alanları – Haberin Olsun!

Ülkemizdeki madencilik yerleri ve kullanım alanları

GelÜlkemizin birçok bölgesinde maden kaynakları yer altından çıkarılmaktadır. Ayrıca ülkemizdeki madenler ve bu madenleri işlemek için kurulan fabrikalar birbirine yakındır. Yani madenlerin işlendiği fabrikalar, madenlerin bulunduğu yerlerin içinde veya çevresinde kurulmaktadır. Çünkü madenlerin işlenecek yere taşınması oldukça ekonomik bir güçtür. Madenlerin etrafında fabrikaların olması daha az maliyetlidir.

Ülkemizdeki maden sahaları:

bakır: Ülkemizde Elazığ-Ergani, Artvin-Murgul ve Kastamonu-Küre illerinde çıkarılmaktadır. Bakır madeni ülkemizde kuyumculuk üretiminin yanı sıra elektrik motorları ve kablolarının üretiminde de sıklıkla kullanılmaktadır.

ütü: Ülkemizde Sivas-Divriği, Balıkesir-Eymir ve İzmir-Torbalı yörelerinde bol miktarda bulunmaktadır. Demir madeni ülkemizde en çok inşaat sektöründe kullanılmaktadır.

Hariç: Türkiye’de krom cevheri Muğla, Fethiye, Denizli Bursa, Elazığ, Kayseri, Adana, Mersin gibi illerde ve çevresinde çıkarılmaktadır. Krom madeni, çelik ve boya endüstrisinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Örneğin; Evlerimizin kapılarında krom, balkon korkulukları, apartman korkulukları bulunmaktadır.

linyit: Bir tür kömür madeni. Ülkemizde linyit. Kütahya-Tunçbilek, Manisa-Soma ve Kahramanmaraş-Elbistan bölgelerinde çıkarılmaktadır. Linyit madeni termik santrallerde enerji kaynağı olarak ve evlerin ısınma ihtiyacını karşılamak için kullanılmaktadır.

Daha önce de bahsedildiği gibi madenlerin işlendiği fabrikalar bu maden sahalarının yakınlarına kurulmuş ve kurulmaktadır. Çünkü benimki çok ağır ve nakliyesi pahalı. Bu nedenle madenlerin işletilmek üzere fabrikalara taşınması maliyetini azaltmak için fabrikalar maden rezervlerinin yakınına kurulmuştur.

Ülkemizde maden çıkarılan ve işlenen yerler ile ilgili görüş ve sorularınızı aşağıdaki yorum alanından bize yazın.

Kaynak:www.derszamani.net

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın