medyauzmani.com
Ülkemizde yönetim şekli nedir? özellikleri hakkında bilgi – Haberin Olsun!

Ülkemizde yönetim şekli nedir? özellikleri hakkında bilgi

s.11

Bu yazımızda kısaca devletimizdeki yönetim biçiminin özellikleri hakkında bilgi vereceğiz.

Osmanlı Devleti’nin dağılmasından sonra kalan topraklarda 29 Ekim 1923’te Türkiye Cumhuriyeti kuruldu. Türkiye ulus devlet yapısına sahip bir ülkedir.

Türkiye laik, demokratik ve sosyal bir hukuk devletidir. Yönetim şekli Cumhuriyet’tir. Cumhuriyet sistem olarak demokrasinin sunduğu koşullarda ortaya çıkar. Devlet başkanı devleti yönetir. Hükümetin başında Başbakan var. Derneğin başkanı derneğin başkanıdır.

Cumhurbaşkanını halk seçer. Halk başbakanı seçer. Cumhurbaşkanı, başbakanın kabinesini belirler. Konsey, Konsey Başkanını seçer. Parlamentoda güven kazanan hükümet, görevlerini üstlenir. Seçimlerde 550 milletvekili seçilir.

Partiler adaylarını halkın önüne çıkarır, halk da hangi partiye ve adaya oy vereceğine karar verir ve oy pusulasında oy kullanarak başkanını seçer. Egemenliğin millete ait olduğu ve halkın kendi kendini yönetme biçimi olarak ortaya çıkan bir sistem, siyasal erklere dayalıdır.

Yasama, yürütme ve yargı siyasi erkler. Mevzuat TBMM’de uygulanır. Yürütme gücü hükümetin elindedir. Cezalar, yargı sistemlerinin egemenliği altında mahkemeler tarafından infaz edilir. Başkan yasaları onaylar veya veto eder.

Cumhuriyetin bir anayasası vardır. Anayasa kanunlardan oluşur. Anayasa, tüm siyasi, idari, ekonomik, askeri, sosyal ve kültürel hak ve özgürlükleri güvence altına alır. Sistem anayasal düzenlemeler sonucu oluşmuştur.

Cumhuriyet, herkesin özgürce yaşadığı, kanunlar önünde eşit olduğu, hukukun üstünlüğüne inandığı, toplumsal sınıf farkının olmadığı bir sistemdir. Cumhuriyet, çağdaş bir toplumsal düzenin kurulmasını sağlayan bir sistemdir.

Hükümetimizin özellikleri, hükümet şekli nedir hakkındaki bilgiler hakkında yorumlarınızı aşağıya yazabilirsiniz.

Kaynak:www.derszamani.net

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın