medyauzmani.com
Topraklamanın günlük yaşamdaki ve teknolojideki uygulamaları nelerdir? – Haberin Olsun!

Topraklamanın günlük yaşamdaki ve teknolojideki uygulamaları nelerdir?

Topraklamanın günlük yaşamdaki ve teknolojideki uygulamalarını araştırın. Buradan hareketle topraklamanın can ve mal güvenliği açısından önemini tartışınız.

Topraklama özelliği, günlük hayatın birçok alanında bir şeyleri etkisiz hale getirmek için kullanılır. Elektrikçi Üretim, iletim ve dağıtım bunlardan bazılarıdır. Elektrik tesislerinde, zemine yerleştirilmiş iletken bir cisme gerilim uygulanmayan tesisatın tüm bölümleri uygun topraklama iletkenleri ile bağlanacaktır. Böylece elektrikli araç kullananların can güvenliği sağlanıyor ve cihazların zarar görmesi engelleniyor. Bu nedenle tüm elektrikli arabaların gövdeleri, boruların metal aksamları, masaların metal aksamları vb. mutlaka topraklanmalıdır.

Bir doğa olayı olan yıldırım can ve mal kayıplarına neden olabilmektedir. Paratonerler, yıldırımları yere zarar vermeden iletmek için kullanılır. Paratoner, binaların çatılarına takılan konik bir metal çubuktur. Bu şerit topraktaki metal plakaya iletken bir tel yardımıyla tutturulur. Böylece buluttan paratonere gelen elektrik yükleri binaya ve çevreye zarar vermeden toprağa iletilir. Yıldırım çubukları; Yüksek binalara, cami minarelerine ve yüksek gerilim hatlarına kurulabilir.

Kullanımda olan elektrikli ev aletlerinin bir kısmı üç çubuklu prizlere sahiptir. Bu raylardan biri araç üzerinde biriken elektrik yüklerini doğrudan yer hattına iletir. Ev prizlerinde topraklama kabloları vardır. Bu sayede araçlara binen yükler nötralize edilmiş olur. Bu sayede mal ve insanlara gelebilecek zararlar ve yangın çıkma olasılığı azaltılır.

Kaynak:www.derszamani.net

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın