medyauzmani.com
Tahıl Reyonu Krizi ‘Lider Diplomasisi’ ile Aşıldı – Haberinolsun.net.tr – Haberin Olsun!

Tahıl Reyonu Krizi ‘Lider Diplomasisi’ ile Aşıldı – Haberinolsun.net.tr

G20 Liderler Zirvesi’nin kapanış bildirgesinde memnuniyet ifade edilirken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın uyguladığı “lider diplomasisi” tahıl koridorunun açık tutulmasında etkili oldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in başkanlığında 22 Temmuz’da imzalanan Karadeniz Tahıl Girişimi Belgesi’nin geçerlilik süresinin 120 gün daha uzatılacağı açıklandı.

Belgenin 22 Temmuz’da imzalanmasının ardından İstanbul’da Türkiye, Ukrayna, Rusya ve Birleşmiş Milletler yetkililerinin görev aldığı Ortak Koordinasyon Merkezi kuruldu ve Ukrayna’da tahıl sevkiyatı için “tahıl koridoru” oluşturuldu. bağlantı noktaları.

29 Ekim’de Sivastopol’e düzenlenen saldırının ardından Rusya Federasyonu tarafından tahıl girişimi askıya alınırken, Türkiye’nin yoğun çabaları sonucunda kriz aşıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2 Kasım’da yaptığı açıklamada tahıl koridorunun yeniden açılacağını belirtmişti. Endonezya’nın Bali adasında düzenlenen G20 liderler zirvesinin kapanış bildirisinde Türkiye’nin aracılık ettiği anlaşmadan memnuniyet dile getirildi.

Anlaşmanın sona ermesine iki gün kala Cumhurbaşkanı Erdoğan, anlaşmanın 120 gün uzatılmasına karar verildiğini kamuoyuna duyurdu.

– “Kırmızı Hat” tekrar aktif

Söz konusu uzatma kararı kapsamında Türkiye’nin uyguladığı yoğun diplomatik hamle etkili oldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky ile bu konuyu telefonla görüştü.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, “lider diplomasisi” uygulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatı doğrultusunda tahıl koridorunun açık kalması için yoğun çaba sarf etti.

Rusya Savunma Bakanı Sergei Shoigu, Ukrayna Savunma Bakanı Alexei Reznikov ve Ukrayna Altyapı Bakanı Oleksandr Kubrakov ile yakın temas halinde olan Akar, “Tahıl girişiminin tüm taraflar için faydalı olduğunu ve kesintiye uğramasının tüm taraflar için sorun yaratacağını” vurguladı. .”

Tahıl krizini çözme çabaları kapsamında Mayıs ayında uygulamaya konulan “kırmızı çizgi” diplomasisi, bu süreçte Bakan Akar’ın talimatıyla yeniden etkinleştirildi.

Milli Savunma Bakanlığı yetkilileri, Ukrayna ve Rusya’daki askeri yetkililerle anlaşmanın bu hat boyunca uzatılması konusunda kapsamlı görüşmeler yaptı.

Telefon diplomasisi ve kapsamlı görüşmelerin ardından dün Türkiye, Ukrayna, Rusya ve Birleşmiş Milletler temsilcileri bir araya geldi.

Heyetlerin buluşacağı yer, “Tahıl Koridoru”nun temellerinin atıldığı Callender’s Pavilion olarak belirlendi. Askeri heyetler, dün Milli Savunma Bakanlığı koordinasyonunda Callender’ın süitinde bir araya geldi.

Olumlu ve yapıcı bir havada geçen görüşmelerin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Son dört ayda 11 milyon tondan fazla tahıl ve gıda maddesi 500’e yakın gemi ile ihtiyaç sahiplerine ulaştırıldı, ne kadar önemli ve faydalı. Bu anlaşma dünyanın gıda arzı ve güvenliği içindir.Özlerini dile getiren Birleşmiş Milletler Sayın Guterres’e, Genel Sekreter Sayın Putin’e ve Ukrayna Devlet Başkanı Sayın Zelensky’ye şükranlarımı sunuyorum. Sözleşmeyi uzatmak dileğiyle.Emeği geçen herkesi kutluyorum.Başarılar dilerim.” Tahıl reyonunun açık kalacağını duyurun.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın