medyauzmani.com
Sancak Vakası Nedir? – Eğitim platformu – Haberin Olsun!

Sancak Vakası Nedir? – Eğitim platformu

Sancak Vakası nedir, Sancak Vakası hakkında bilgiler

dördüncüsü. Muhammed’in durumu ve ikincisi. Süleyman’ın tahta geçmesiyle birlikte İstanbul’da karışıklık çıktı ve asker parti istedi. Ancak hazinede fon olmaması nedeniyle Calculus’un bahşişini ödemek mümkün olmadı. Çemberin bitmesi için askerlerin maaşlarına zam istendi. Shafia bunu kabul etti ve fazla ödenen maaşlarını almaya başladı. Ancak bazı Yeniçeriler bunu kabul etmeyerek culûs bahşişini almamak için direndiler.

4 Aralık 1687’de bütün ocak halkı toplanıp nasihatlarını istedi. Ardından ocakların başları dağıtıldı. Yeniçeri Ağa Harputlu Ali Ağa, padişahtan aldığı Arapça hatlarla ocaktaki zorbaları tasfiye etmeye başladı. Bunun üzerine bir isyan daha çıktı ve Köprülü Fadl Mustafa Paşa sürgüne gönderildi. Ali Ağa, zorbalara zarar vermeyeceğine dair söz verince yeniden köle olarak bırakıldı.

Ardından gelen olaylarla Sadrazam Siyavuş Paşa görevden alındı. Siyavuş Paşa daha sonra tiranlar tarafından öldürüldü. Ayaklanmanın başında bulunan Hacı Ali, kendisini yeniçeri ağası olarak atadı. İsyancılar bu kez esnaflara saldırmaya ve onları yağmalamaya başladı. Bu sırada esnaflardan biri bir direğin ucuna beyaz bir mendil bağlayarak “Millet halkı sancağa insin” diye bağırınca halk Şerif Sancağı’nın çıktığını düşünerek dükkanlarını kapattı. ve isyancılara karşı savaşmaya başladı. 5-6 bin kişilik bu topluluk saraya gelerek asi sandıkları kapıcı Kethüda’yı öldürerek Şerif sancağının padişahtan alınmasını talep ettiler. Kral bunu kabul eder.

Sancak Arif, sarayın Urla Kapısı önüne getirildi. Halkla birlikte başkaldıranlar da pankartın altına davet edildi. Halk ve isyancıların çoğu pankartın altında toplandı. Padişah zorbaların kaldırılacağını ilan edince sancak altındaki halk dağıldı. İşyancıbaşı Hacı Ali, Bosna valiliğine atanmasına rağmen bu görevi kabul etmedi. Kısa bir süre sonra öldürüldü. Ayaklanmaların liderlerinden Dele Bere ve Tekele Ahmed de öldürüldü. İkinci ve üçüncü bölümün liderleri daha sonra olaydan beraat etti. dördüncüsü. Mehmed’in asasıyla İstanbul’a gelen Kapıculu ocaklarının isyanları dört ay sürmüş ve Sancak Olayı (Kasım 1687 – Mart 1688) ile sonuçlanmıştır.

Kaynak:www.derszamani.net

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın