Sağlığa zararlı besinler kısacası sağlığa zararlı besinler ve katkı maddeleri hakkında bilgiler
Günümüzde son derece sanayileşmiş gıda endüstrisinde bile katkı maddelerinin ve kimyasalların verdiği zararlar telafi edilememektedir. Bu nedenle insanların kaçınması gereken bazı yiyecekler vardır. Bu gıda katkı maddelerinden ve besin maddelerinden bazılarını sizin için topladık.
Aspartam (yapay tatlandırıcı): Aspartam ne yazık ki Equal ve NutraSweet gibi birçok yiyecek ve dükkanda kullanılmaktadır. Aspartam, ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) tarafından onaylanmıştır, ancak araştırmalara göre kanserojen olarak kabul edilmektedir. Bu durumda FDA’nın aspartamı onaylaması da tartışmalıdır.
Kısmen hidrojene bitkisel yağ (trans yağ): Sıvı bitkisel yağlar, hidrojence zengin bir ortamda ısıtılarak trans yağ asitlerine dönüştürülür. Bu işlemin raf ömrünü uzatmak için bitkisel yağlar kullanılıyor ancak doktorlar trans yağlardan kaçınılması gerektiği konusunda hemfikir. Trans yağlar LDL kolesterolü artırırken koroner arter hastalığına neden olurlar. New York City’deki restoran işletmelerinde trans yağlar da yasaklandı.
Sodyum nitrat: Bu kanserojen et gibi gıdalarda koruyucu olarak kullanılır. Tavada veya midede bu madde aside maruz kalır ve kanserojen etki gösterir.
Sentetik renkler: ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), çoğu renklendirici madde sentetik boyalar kullandığı için birçok sentetik renklendiriciyi yasaklamıştır. Bu gıdaları yapay renklerle tüketen kişilerde kansere yakalanma riski de artmaktadır. Mavi 1, 2, 3 kırmızı ve 6 sarı boyalar bazı sağlık otoriteleri tarafından onaylansa da bu boyaların kanser riskini de artırdığı iddia ediliyor.
Olestra: Bu malzeme daha çok Olean olarak bilinir. ABD Gıda ve İlaç İdaresi tarafından onaylanmıştır ancak “Bu gıda olestra içerir” uyarısı ile tüketiciye sunulabilir. Yağsız patates cipsinde yoğun olarak kullanılan olestra, vücut için gerekli olan temel vitaminlerin emilimini engelleyerek mide ağrısı, mide ve bağırsak sorunlarına neden olabiliyor.
Stevia: Daha önce Gıda ve İlaç İdaresi tarafından yasaklanan Stevia, doğal tatlandırıcılar yerine tercih ediliyor. Gıdalarda katkı maddesi olarak kullanılmasına izin verilmez. Diyet, bir besin takviyesi olarak kullanılabilir, ancak DSÖ araştırması, kanserojen olmadığını ortaya koymuştur. Ancak Dünya Sağlık Örgütü, bu maddenin daha fazla araştırılması gerektiğini ekledi.
sakarin: Diyet ürünlerinde ve alkolsüz içeceklerde bulunan sakarin, bilinen en eski yapay tatlandırıcılardan biridir. Amerika Birleşik Devletleri Tarım Bakanlığı (USDA) 1907 yılında yaptığı çalışmalar sonucunda bu maddenin sağlık sorunlarına yol açabileceğini açıkladı. Ancak daha sonraki çalışmalarda sakarinin kanserojen olduğu bulundu. Kullanımı 1977’de Gıda ve İlaç İdaresi tarafından yasaklandı.
sülfit: Meyve ve sebzelerin kesilen yüzeylerinin kararmasını önlemek için kullanılan kükürt, alerjen olduğu biliniyor ve vücutta ölümcül reaksiyonlara neden olabiliyor. Kongre, 1980’lerde ABD Gıda ve İlaç İdaresi’ne (FDA) sülfit kullanımını yasaklaması için baskı yaptı ve sonuç olarak FDA, sülfitlerin katkı maddesi olarak kullanılmasını bile yasakladı.
BHA ve BHT: Gıdalarda kendiliğinden oksidasyon oranını azaltmak için BHA (Butillenmiş Hidroksiyanisol E320) ve BHT (Butillenmiş Hidroksitoluen E321) kullanılmaktadır. Bu sayede gıdaların bozulmaları, renk, koku ve tat değişikliklerinin önüne geçilebilir. Antibakteriyel özellikler, antioksidanlar ve E Vitamini içerdiği için günümüzde hala kullanılmaktadır. Bununla birlikte, bazı çalışmalar beta hidroksi asitlerin kanserle bağlantılı olabileceğini düşündürmektedir.
Kemik Fosfatı (E542): Gıdalarda topaklanmayı önleme, emülsifikasyon ve destekleme amacıyla kullanılan E542, fosfor kaynağı olarak tercih edilmektedir. Diş macunu gibi kozmetiklerde yaygın olarak bulunan madde, domuz ve sığır gibi hayvanların kemiklerinden yapılıyor. Bu nedenle Müslümanlar, Hindular, Yahudiler ve vejeteryanlar bu maddeden uzak durmaya çalışırlar.
Sağlığa zararlı besinler ve katkı maddeleri ile ilgili yorumlarınızı paylaşabilirsiniz.
Kaynak:www.derszamani.net
Diğer gönderilerimize göz at
[wpcin-random-posts]