medyauzmani.com
Paralel kuvvetler ve ağırlık merkezi ders ve ders notları – Haberin Olsun!

Paralel kuvvetler ve ağırlık merkezi ders ve ders notları

Moment ve Ağırlık Merkezi video dersini izlemek için tıklayınız.

1. Aynı yönlü paralel kuvvetler KL çubuğunun her iki ucu için F, Şekil 2’deki gibi ağırlığı önemsizdir.1 EF2 Kuvvetler uygulanır. Bu kuvvetlerin çarpımının büyüklüğü, kuvvetlerin cebirsel toplamına eşittir.

R = F.1 + f2

Net kuvvetin uygulama noktası, KL ile daha büyük kuvvetin uygulama noktasına daha yakın olan O noktası arasındadır. Çarpımın konumu, kuvvetlerin O noktasına göre momentlerinin eşitlenmesiyle bulunur. O noktasına göre moment,

F1 . doktor1 = F.2 . doktor2 manastır.

Sonucun uygulama noktası aynı zamanda sistemin dengesini korumak için uygulanacak dengeleme kuvvetinin uygulama noktasıdır.1 EF2 Kuvvetlerinin etkisi altında dengede kalabilmesi için O noktasından halatla asılması veya O noktasına bir destek yerleştirilmesi gerekir.

İkiden fazla kuvvet uygulandığında, kuvvetler çift olarak alınarak net kuvvet bulunabilir. Ayrıca homojen bir çubuğun ağırlığı verilirken ağırlığın kuvveti orta noktadan gösterilmeli ve dikkate alınmalıdır.

2. Paralel kuvvetlerin tersiihmal edilebilir bir ağırlığa sahip bir KL çubuğuna, Şekildeki gibi F1 EF2 Kuvvetler uygulanır. İki zıt kuvvetin sonucu her zaman daha büyük kuvvetin dışındadır. Net kuvvetin yönü büyük kuvvetin yönündedir ve büyüklüğü kuvvetlerin farkına eşittir. F1 > F2 R = F’dir.1 – F2 manastır.

Bileşke kuvvetin uygulama noktası olan O noktasının konumu da F1 ve F2 kuvvetlerinin O noktasına göre momentlerinin eşitliğinden bulunur.

F1 . doktor1 = F.2 . doktor2 manastır.

Sonucun uygulama noktası kuvvetler arasında olamaz.

ağırlık merkezi

Kütle, skaler bir niceliktir ve madde miktarıyla ilişkili bir özelliktir. Ağırlık, Dünya’nın bir nesneye uyguladığı yerçekimi kuvvetidir. Ağırlık bir vektör miktarıdır ve birimleri kuvvet birimleriyle aynıdır.

Vücudun yerçekimi kuvveti dikeydir ve Dünya’nın merkezine doğru yönlendirilir. Bir cismin kütlesi Dünya’da veya uzayda hiçbir yerde değişmez. Öte yandan, değişken yerçekimi ivmesi nedeniyle ağırlığı değişebilir.

Kütlesi m ve yerçekimi ivmesi g

Vücudun yerçekimi kuvveti

G = mg dir.

kütle ve ağırlık merkeziKatı bir cismin çok küçük madde parçacıklarından oluştuğu düşünülürse, bu parçacıklara etki eden yerçekimi kuvveti yani parçacık ağırlık kuvvetleri paralel ve aynı yöndedir. Bu kuvvetlerin bileşkesi cismin ağırlığını, bileşke kuvvetin uygulama noktası ise cismin ağırlık merkezini verir.
Homojen malzeme: Aynı tür maddelerden oluşan maddelere homojen madde denir. Örneğin monolitik bir çubuk denildiğinde, çubuğun tüm kenarları aynı malzemeden yapılmıştır. Yarı tahta, yarı demir bir çubuğa homojen bir çubuk denemez.Homojen malzeme: Özellikleri her yerde aynı olan maddelere homojen madde denir.
Eğer ipe asılan bir cismin ağırlık kuvveti şekildeki gibi ipin uzantısına eşit değilse cisim bırakıldığı gibi dengede kalamaz. Ağırlık kuvvetinin etkisiyle vücut döner ve bir takım salınımlardan sonra dengeye ulaşır ve denge söz konusu olduğunda ip uzantısı ağırlık kuvveti uzantılarıyla eşleşir. Diğer bir deyişle ip esnemesi vücudun ağırlık merkezinden geçer.

Bir cismin devrilmeden dengede kalabilmesi için yerçekimi kuvvetinin taban bölgesinin sınırladığı bölgeden geçmesi gerekir. Ağırlığın kuvveti bu bölgenin dışına çıkarsa denge bozulur. Bir cisim ağırlık merkezinden sallanırsa dengede kalır.

Düzenli geometrik bileşime sahip bazı cisimlerin ağırlık merkezi

1. Monolitik çubuğun ağırlık merkezi, çubuğun ortasındadır.
2.Monolitik, kare, dikdörtgen ve paralel yüzlü panellerin ağırlık merkezi, köşegenlerin kesişme noktasıdır.
3. Homojen bir üçgen plakanın ağırlık merkezi, medyanların kesişme noktası olan O noktasıdır. Bu nokta kenardan 1 birim ve köşelerden 2 birimdir. Trigonometrik plaka bir eşkenar üçgen ise, medyanların hepsi eşittir.
4. Homojen küre, daire ve daire içindeki ağırlık merkezi, cisimlerin geometrik merkezlerini temsil eder.
5. Yekpare silindir, dikdörtgenler prizması ve küpün ağırlık merkezi, üst ve alt tabanın merkezlerini birleştiren çizginin ortasında yer alır.
Ağırlık merkezi bulunurken aşağıdaki adımlar izlenir.

  1. İlk olarak, vücut geometrik parçalara ayrılır.
  2. Daha sonra yerçekimi kuvvetleri her bir parçanın ağırlık merkezinden ortaya çıkar.
  3. Tartım kuvvetlerinin şiddeti belirlenirken homojen bir çubuğun uzunlukları arasındaki oran, plaka alanları arasındaki oran ve küre, silindir, prizma gibi cisimlerin hacimleri arasındaki oran kullanılabilir.
  4. Son olarak elde edilen paralel kuvvetlerin sonucu için uygulama noktası bulunur. Bu nokta, vücudun veya sistemin ağırlık merkezidir.

Kaynak:www.derszamani.net

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın