medyauzmani.com
Özetle Osmanlı yerleşim politikası nedir? – Haberin Olsun!

Özetle Osmanlı yerleşim politikası nedir?

Osmanlı’da iskân politikası nasıldır?

Yerleşim, insanların yaşamak için bir bölgeye yerleşmeleri anlamına gelir. Osmanlı Devleti fethedilen toprakları terk etmek için iskan politikası uygulamış ve Türkler yeni fethedilen topraklara kendi ülkelerine yerleşmişlerdir.

Ayrıca iskan politikası ile birbirine ve devlete düşman olan topluluklar ve sistemi bozan topluluklar sürgüne gönderildi. Kıbrıs, Osmanlı döneminde bir sürgün bölgesiydi.

Osmanlı Devleti’nde devletin bütünlüğünün sağlanması ve halkın mali kaynaklarının güçlendirilmesi amacıyla göçebe topluluklar yerleştirilmiştir.

Ancak Osmanlı Devleti’nin toprak kaybetmesiyle iskan politikası daha da kötüleşmiş ve daha önce yerleşik halklar topraklarını kaybederek Osmanlı topraklarına geri dönmüştür. Bu, devletin sosyal ve ekonomik gerilemesine yol açtı ve göçebelik ve tiranlık arttı.

Osmanlı Devleti’nin 18. yüzyıldaki iskân politikası, daha çok aşiretleri iç kesimlere yerleştirme ve tarımı artırma amaçlıydı.

Osmanlı yerleşimi döneminde özellikle Türkmen aşiretleri tarafından kullanılmış, bu sayede devletin iç ve dış güvenliğini sağlayacaktı. Yerleşen Türkmenlerden vergi alınmadı ve geri dönmelerine izin verilmedi.

Osmanlı yerleşim politikası ile ilgili sorularınızı aşağıdan iletebilirsiniz.

Kaynak:www.derszamani.net

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın