medyauzmani.com
Özetle dünyanın katmanları ve özellikleri nelerdir? – Haberin Olsun!

Özetle dünyanın katmanları ve özellikleri nelerdir?

Bu yazımızda kısaca dünyanın katmanlarını ve özelliklerini anlatacağız.

Dünyamız farklı katmanlardan oluşur. Dünyanın katmanları, Dünya’ya göre atmosferin katmanlarından ayrılır. Bu nedenle yerin katmanları denilince akla yeryüzü ile ilgili kısımlar gelmelidir. Dünyanın katmanları beş katmandan oluşur.

Dünyanın katmanları şu şekildedir:

* Taş alan

* Su topu

* Hava Küresi

* ateş alanı

* Ağır alan

Dünyanın katmanları ve özellikleri şu şekildedir:

* Taş alan

Üzerinde canlı organizmaların yaşadığı çeşitli taş ve topraklardan oluşan tabakadır. Kalınlığı yaklaşık altmış kilometredir. Dağ zirvelerinden okyanus tabanına kadar olan yükseklik ve derinliktir. Taşlık alan topografya, toprak özellikleri ve bitki örtüsü bölgelerinden oluşur.

* Su topu

Dünyanın ¾’ü sularla kaplıdır. Kıtalar arasındaki sular okyanusları, kıtalar arasındaki sular denizleri ve Dünya’daki sular da denizleri, gölleri ve akarsuları oluşturur. Tatlı ve tuzlu su kaynakları da yer altı ve yer üstü su kaynakları olarak sınıflandırılır.

* Hava Küresi

Dünyamızı çevreleyen ve gaz bulutlarından oluşan ve farklı katmanlardan oluşan yapıya atmosfer denir. Hava sahası katmanlardan oluşur. İlk katman, yirmi kilometre kalınlığında su buharı içeren katman olan stratosferdir. Bir hava küresi %78 azot, %21 oksijen ve %1 karbondioksit içerir.

* ateş alanı

Yer kabuğunu oluşturan katmanlardan biridir. Yaklaşık 2.900 kilometre derinliğindedir. Yerkabuğu erimiş madde içerir ve sıcaklığı 2000’dir. 0C’yi bulan sınıftır.

* Ağır alan

Dünyanın çekirdek katmanıdır. Kalınlığı 3400 km’dir. 3000 – 5000 0C sıcaklığa kadar Demir ve nikel elementleri içerir.

Dünyanın katmanları ve özellikleri nelerdir? Yorumlarınızı aşağıya yazabilirsiniz.

Kaynak:www.derszamani.net

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın