medyauzmani.com
Nüfus dağılımını etkileyen faktörler – Eğitim platformu – Haberin Olsun!

Nüfus dağılımını etkileyen faktörler – Eğitim platformu

Ülkemizde nüfus dağılımını etkileyen faktörler nelerdir, kısacası nüfus dağılımını etkileyen faktörler nelerdir?

Ülkemizde nüfus sayımları 1927 yılından itibaren Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılmaktadır. Nüfus, belirli bir coğrafi bölgede, belirli bir zamanda yaşayan insan sayısıdır. Ülkemizde son nüfus sayımı 2000 yılında yapılmıştır.

Ülkede kaç kişinin yaşadığı bilindiğinde ona göre planlar yapılır ve kötü sürprizlerle karşılaşılmaz. Bu nedenle numaralandırma büyük önem taşır ve düzenli aralıklarla tekrarlanmalıdır.

Nüfus dağılımını etkileyen faktörler

Ülkemizde nüfusu etkileyen faktörler şu şekilde sıralanabilir:

1. Fiziksel faktörler

a. İklim özellikleri: Nüfusun yoğun olduğu ülkemizde iklim faktörü ilk sırada gelmektedir. İnsanlar ılıman bölgelerde yoğunlaşmıştır ve kışları sert geçmez.

B. Yer şekilleri: Açıkçası, ülkemizde zulmün yüksek olduğu bölgelerde nüfus az. Örnek olarak Doğu Anadolu bölgesi verilebilir.

C- Toprak Özellikleri: Nüfusun yoğun olduğu yerler incelendiğinde, öncelikle verimli topraklara sahip coğrafi bölgeler gelmektedir. Tuz Gölü gibi kurak topraklarda yerleşim sayısı çok azdır.

2. İnsan faktörleri

a. üretme: Sanayileşme oranının yüksek olduğu yerler iş imkanları açısından geniş imkanlar sunduğundan bu bölgeler nüfusun yoğun olduğu yerlerdir (İstanbul, İzmit, İzmir vb.)

B. Tarım: Çukurova ve Bafra gibi tarımın geçim kaynağı olduğu yerler ülkemizde nüfusun yoğun olduğu yerlerdir.

c. yeraltı kaynakları: Yeraltı kaynaklarının fazla olduğu yerler, insan gücü açısından insana ihtiyaç duyulan yerler olduğu için buradaki nüfus da yoğundur. (Zonguldak, Soma vb.)

Dr.. turizm: Turizmin yoğun olduğu yerler aynı zamanda ülkemizin yüksek nüfuslu bölgeleridir.

bana göre. Toplu taşımaKayseri, İstanbul, Eskişehir gibi ulaşım yolları üzerinde bulunan illerimizde nüfus artmıştır. Bu şehirlerin gelişmesinde ulaşım önemli bir rol oynamaktadır.

Kaynak:www.derszamani.net

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın