medyauzmani.com
Muhammed Çelebi dönemindeki devrimler – Haberin Olsun!

Muhammed Çelebi dönemindeki devrimler

Fetret devrinden sonra Anadolu’da Türk birliğini yeniden tesis etmek için dış politikada barışçıl bir yol izleyen Çelebi Mehmed’in amacı, kaybettiği devletin gücünü halka karşı yeniden tesis etmektir.

Ancak diğer padişahlar döneminde olduğu gibi Çelebi Mehmed döneminde de birçok devrimler yaşanmıştır.

Muhammed Çelebi döneminde patlak veren devrimler:

Şeyh Badratin İsyanı (1420)

Şeyh Badertain ve yandaşlarının başlattığı Şeyh Badertain isyanı, Muhammed Çelebi döneminde meydana gelen en önemli olaylardan biri olarak kabul ediliyor.

Din eğitimi alan Şeyh Badertin, İran’da bulunduğu süre boyunca bazı akımlardan etkilenmiş ve fetret döneminin yarattığı kasvetli ortamdan yararlanarak fikirlerini yaymak için tedbirler almıştır. Şeyh Badrteen’in fikirleri İslam’ın sosyal yapısına ve dinine aykırıydı, bu yüzden Osmanlı Devleti bunları engellemeye çalıştı.

Ancak bu isyan sonunda Şeyh Badretin, Mehmed Çelebi’nin gönderdiği kuvvetler tarafından esir alınmış ve 1420’de Edirne’de idama mahkûm edilmiştir.

Olumsuzluk: Şeyh Bedratin İsyanı, Osmanlı Devleti’nde dini ve sosyal içerikli ilk isyandır.

Çelebi Mustafa İsyanı (1420)

Ankara Savaşı’nda Timur’a esir düşen Mustafa Çelebi, Timur’un ölümü üzerine Anadolu’ya geldi. Bizans’ın yardımını sağlayan Mustafa Çelebi, Rumeli topraklarına giderek orada saltanat ilan etti. Bu olay sonucunda Rumeli’ye giden Mehmet Çelebi, Çelebi Mustafa’yı büyük bir yenilgiye uğrattı.

Muhammed Çelebi, para karşılığında Bizans’a sığınan Mustafa Çelebi’nin Bizans’ta esir kalmasını sağladı. Çelebi Mustafa’nın isyanı sırasında Mustafa Çelebi’ye taraftar bulmaya öncelik vermek için Mustafa Çelebi’nin aslında Yıldırım Beyazıt’ın oğlu olmadığı söylendi. Bu nedenle Çelebi Mustafa’nın isyanına da ““Düzmiğ Mustafa İnkılâbı” Belirtildiği gibi.

Mehmet Çelebi dönemindeki isyanlar ile ilgili yorumlarınızı ve bilgilerinizi bizimle hemen paylaşabilirsiniz.

Kaynak:www.derszamani.net

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın