Kurut nedir ve nasıl hazırlanır?
Kurut, genellikle koyun sütünden yapılan ve bozulmadan uzun süre saklanan süt tozu demektir. Korot, yağsız süt veya ayran ile hazırlanır. Birinci yöntemde bez torbalara konularak suyunun süzüldüğü yoğurt, tuz ilave edildikten sonra şekilsiz veya geometrik parçalar halinde 1-2 hafta güneşte kurutulur. Diğer yöntemde ise teleme ısıtılıp pıhtılaştıktan sonra (tuz bu noktada eklenebilir) torbalara süzülür ve parçalar halinde güneşte kurutulur.
Bazı yörelerde kuru meyveye baharat da eklenmektedir. Kurutma sadece bozulmayı önlemekle kalmaz, aynı zamanda ürünün temel besin maddelerinin konsantrasyonunu artırarak besin değerini artırır. Neredeyse tamamen kuru olan bu ürün ortalama yüzde 50 protein içeriyor. Kurut, kırsal kesimde özellikle kış aylarında yemeklere katılarak, suyla karıştırılarak ve yoğurt yapılarak, yoğurt mayası olarak kullanılır.
Kaynak:www.derszamani.net
Diğer gönderilerimize göz at
[wpcin-random-posts]