medyauzmani.com
Kısaca Omar Khayyam – Eğitim platformu – Haberin Olsun!

Kısaca Omar Khayyam – Eğitim platformu

Bu yazımızda Omar Hayam’ın hayatını kısaca anlatacağız.

Omar Hiyam, on birinci yüzyıl matematikçilerinden, astronomlarından, fizikçilerinden, şairlerinden, yazarlarından ve sanatçılarından biridir. 1048 yılında Nişabur’da doğdu. Dönemin ünlü âlimlerinden eğitim ve öğretim aldı. Babasının mesleği çadırcılık olduğu için kendisine Farsça çadırcı anlamına gelen Hayyam soyadı verilmiştir.

İran’ın Selçuklu egemenliğinde olduğu yıllarda yaşamıştır. Hasan Sabbah ve Nizam Molek gibi dönemin önemli ilim ve devlet adamlarının dostu olarak eğitim gördü. Devlet işlerine karışmak istemiyordu.

Bilim ve sanatla uğraşan Omar Hayam, zamanının en önemli matematik ve astronomi profesörlerinden biri olmuştur. Yazdığı şiirlerle adından söz ettiren Ömer Hayyam, kadın, aşk ve hayatın gerçeklerine odaklandı.

Ömer Hayam, dinî konularda İslam’ın temel anlayışından uzaklaşarak, kendi mantığı ve felsefi yaklaşımıyla evreni anlamaya çalışmıştır. Bu yaklaşımı ona Mutezile adını vermiştir.

Omar Hiyam denilince akla çift taraflı genişleme ve Kuduz geliyor. Bu nedenle Omar Hayam dini yönü ne olursa olsun en çok matematik alanındaki çalışmaları ve yazdığı şiirlerle tanınır. Omar Hayam’ın şiirlerinde sanat ve dünya görüşü günümüzde de geçerlidir.

Omar Hayam, Nişabur ve çevre coğrafyada etkili olmuştur. Balah ve Merv gibi şehirlerde çalışmalarını sürdürerek insanları etkilemiştir. Omar Hiyam, 11. ve 12. yüzyıllarda bilim ve sanat dünyasını şekillendiren öncülerden biridir.

Ömer Hayyam 1131’de 83 yaşında öldü. Memleketi Nişabur’da vefat eden Ömer Hiyam, şair, filozof, matematikçi ve fizikçi olarak tarihe geçti. Bilim, sanat ve felsefeye odaklanarak kendi ufkunu oluşturmuştur.

Omar Hayam’ın hayatı ile ilgili yorumlarınızı kısaca aşağıya yazabilirsiniz.

Kaynak:www.derszamani.net

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın