medyauzmani.com
Kısaca Mehmet Akif Ersoy kimdir? – Haberin Olsun!

Kısaca Mehmet Akif Ersoy kimdir?

Mehmet Akif Ersoy kimdir kısaca Mehmet Akif Ersoy’un hayatı kısaca

Asıl adı Mehmet Rajeev olan İstiklal Marşı’nın şairi Mehmet Akif Ersoy. 1873 yılında İstanbul’da doğdu. Babası Temiz Tahir Efendi, annesi Emine Şerif Hanım’dır. Eğitimine Prens Buhari Bölge Okulu’nda başlamış, ilk ve orta öğrenimini burada tamamlamıştır. Babası Tims Tahir Efendi’nin vefatı ve evinde çıkan yangının ardından mülkten ayrılarak ilk olarak veteriner fakültesini bitirmiştir. Eğitim hayatı boyunca yabancı dillerle ilgilendi. Farsça ve Fransızca ile ilgilendi ve Arapçayı babasından öğrendi.

Muhammed Akif Ersoy

Ziraat önderliğinde veteriner hekim olarak çalıştı. Üç-dört yıl Rumeli, Anadolu, Arabistan gibi yerlerde bulaşıcı hayvan hastalıkları üzerine çalıştı. Bu süre zarfında toplumla yakın temas kurdu. 1893 yılında memuriyete başladı ve 1913 yılına kadar devam etti.

Memurluk görevinin yanı sıra Ziraat Mektebi ve Darülfon’da edebiyat öğretmenliği de yaptı.

1893 yılında Tophane-i Amire Haznedarı Emin Bey’in kızı İsmet Hanım ile evlendi.

Okul hayatında öğrendiklerini yeterli bulmamış, kendini geliştirmeye, eğitimini tamamlamaya ve bilgilerini artırmaya çalışmıştır. Memur olarak başladıktan sonra edebiyat öğretmenliği ve öğretmenlik, şiir gibi ek işlerle çalıştı. Ancak yayıncılık dünyasına adımını daha çok 1908’de ikinci Meşrutiyet’in ilanıyla attı. Bu yıldan sonra eserleri Sırat Müstakim’de çıkmaya başladı.

1902’de 1. Meclis’te Burdur Milletvekili olarak oturdu. İstiklal marşı 17 Şubat 1921’de yazıldı ve 12 Mart’ta TBMM’de onaylandı.

1926’dan sonra Misr Üniversitesi’nde de Türkçe öğretmenliği yaptı. Sureler arasında Kuran’ı tercüme etmekle meşguldü, ancak o sırada kendisine karaciğer sirozu teşhisi kondu. İlk başta hastalığının önemini kavrayamadı ve çevreyi değiştirerek üstesinden geleceğini düşündü. Ağustos 1936’da Lübnan’a gitti ve Hatay’a gitti. Mısır’a döndüğünde hâlâ hastaydı.

Siroz onu harap etmiş ve zayıflatmıştı. İstanbul’a dönerek hastanede tedaviye başladı ancak hastalığına çare bulunamadı. 27 Aralık 1936’da vefat etti. Edirne-Kapı Mezarlığı’na defnedildi.

Milletine, dinine ve insanlığa merhametine düşkün olan Muhammed Akif, şair kişiliğinden dolayı heyecanlı bir mizacı vardı. Ülkemizin edebiyat alanında değerli ve ünlü bir şairidir. İstiklal marşını kendisi yazdığı için kendisine İstiklal Şairi unvanı verilmiştir.

Muhammed Akef’in en büyük eseri Sayfalar’dır. Şiirleri 7 kitaptan oluşmaktadır:

1) Safahat (1911)

2) Süleymaniye Kürsüsü Üzerine (1912)

3) Gerçeğin Sesleri (1913)

4) Fatih’in Sandalyesinde (1914)

5) Anılar (1917)

6) Asım (1924)

7) Gölgeler (1933)

Mehmet Akif Ersoy ile ilgili yorumlarınızı aşağıya yazabilirsiniz.

Kaynak:www.derszamani.net

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın