medyauzmani.com
Kısaca demokrasi çeşitleri nelerdir – Haberin Olsun!

Kısaca demokrasi çeşitleri nelerdir

Aşağıda demokrasi türlerinin neler olduğunu kısaca tartışacağız.

Demokrasi halkın iradesidir. Sosyal demokrat devletler, modern zamanlarda düzen biçimi olarak tercih edilmektedir. Ancak geçmişten günümüze baktığımızda demokrasinin Antik Yunan döneminden bu yana geliştiğini ve zamanımıza ulaştığını görürüz.

Halk iradesinin tezahürüne göre demokrasi türleri farklılık göstermektedir. Demokrasi türleri doğrudan demokrasi, yarı doğrudan demokrasi ve temsili demokrasidir. Demokrasi, günümüzde cumhuriyet yönetim sistemine en uygun sistem olarak bilinmektedir.

* Doğrudan demokrasi

Bu, insanların alınan kararlar üzerinde doğrudan bir etkiye sahip olduğu anlamına gelir. Doğrudan demokrasilerde parlamento yoktur. Bu yüzden azınlıktalar. Bu tür demokrasi, azınlık olarak veya zengin toplumlar tarafından uygulanmaktadır.

Yarı doğrudan demokrasi

Temsilciler olmasına rağmen alınan kararlarda halkın aktif rolü vardır. Bu demokrasi türünde referandumlar çok sık yapılır. Referandum halk oylaması şeklinde yapılır. Anayasa değişikliği kapsamında genel oylama yapılabilir. Popüler bir referandum, popüler veto olarak bilinir. Halkın belirli sayıda imza toplayarak kanun yapma hakkı kamu inisiyatifi olarak bilinir. Halk, temsilcisinin görevden alınmasını istemeyen hakemleri görevden alabilir.

Temsili demokrasi

Halkın seçilmiş yöneticiler tarafından yönetilmesi temsili demokrasi olarak bilinir. Bir parlamento var ve halk oylaması yapılıyor. Temsili demokrasilerde halk istediği yöneticiyi destekler ve onun yönetimi ele geçirmesini sağlar.

Aşağıda demokrasi çeşitlerinin neler olduğunu kısaca açıklayarak yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Kaynak:www.derszamani.net

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın