medyauzmani.com
Kısa seyahat özeti – Eğitim platformu – Haberin Olsun!

Kısa seyahat özeti – Eğitim platformu

Seyahatnamenin özeti ve analizi sayfamızda. 100 temel eserden biri olan Seyahatname’yi kısa bir özet ile hazırladık. Sitemizde tüm kitapların özetlerini bulabilirsiniz.

Seyahat kitabı özeti

Seyahatname, Evliya Çelebi’nin 17. yüzyılda yazdığı bir seyahatnamedir. On ciltten oluşmaktadır. Bu güne kadar aktarıldı. Doğudan batıya seyahat eden Müslüman coğrafyanın ziyaret edilen yerleri not etmesiyle oluşmuştur. Yerel dilde yazılmış ve kurgusal olarak gerçek olaylar anlatılmıştır. Her ciltte farklı coğrafi bölgelerden bahsedilmektedir.

Tourismnameh ciltlerinde,

birinci ciltte, İstanbul ve çevresini anlattı. İstanbul’un kısa tarihi, fetih tarihi, camileri, hanları, hamamları, çeşmeleri, insanları ve şehir hayatından bahsedilir. İstanbul’un sosyal, siyasi ve tarihi öneminden bahsedilir.

ikinci ciltte, Anadolu Coğrafyası’ndan Karadeniz ve Doğu Anadolu bölgeleri anlatılmaktadır. Bursa’nın tarihi ve ilim adamları da İstanbul’dan bahsetmiştir.

üçüncü ciltte, Afrika kıtasında Suriye ve Filistin, Asya’da Ermenistan ve Avrupa’da Rumeli, şehirlerinin özelliklerinin yanı sıra doğal güzellikleriyle de anlatılıyor.

dördüncü ciltte Türkiye’nin coğrafyası, şehri, kültürü, tarihi ve İran ve Irak mirasına değinilmiştir.

beşinci ciltte Balkanlar’da ve Rusya’da coğrafya, insanlar, tarih, kültür ve şehirlerden bahsedilir.

altıncı ciltte Balkanlar’daki fetihler, Avrupa’daki misyonlar ve ilerlemeler, kültürel ilişkiler, Transilvanya, Avusturya, Almanya ve Hollanda ele alınmaktadır.

yedinci ciltte Avusturya ve Rusya coğrafyasından Karadeniz kıyısındaki Kırım’dan söz edilmektedir. Tarih, şehir, medeniyet bilgileri verilir.

sekizinci ciltte Kırım, Girit, Rumeli ve Selanik coğrafyasından devam edilerek şehir, kültür, sanat ve mimari alanlarında sosyal hayata dair izlenimler verilmektedir.

dokuzuncu ciltte Anadolu coğrafyasının batı kesimleri, Mekke ve Medine gösterilmiştir.

Onuncu ciltte, Mısır coğrafyası referans alınarak din, kültür, tarih, şehir, mimari ve medeniyet izlenimleri aktarılır.

Seyahatname ile ilgili yorumlarınızı ve kitabın özetini aşağıya yazabilirsiniz.

Kaynak:www.derszamani.net

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın