medyauzmani.com
Kinestetik nedir – Eğitim platformu – Haberin Olsun!

Kinestetik nedir – Eğitim platformu

Kinematik nedir hakkında bilgi

Kinesiyoloji, nesnelerin hareketlerini, bu hareketlere neden olan veya bu hareketlerle sonuçlanan kuvvetlerden bağımsız olarak inceleyen fizik dalıdır. Klasik mekaniğin bir alt dalı olan ve hareketi soyut olarak ele alan kinematik, uzayda hareket eden cisimlerdeki noktaların konumlarını, bu noktaların birim zamanda aldıkları yolu (hız) ve hızlarındaki değişimleri (ivme) açıklamayı amaçlar. birim zaman başına. Harekete neden olan kuvvetler hesaba katılmaz ise, o zaman sadece bağlı noktaların, yani belirli bir yol boyunca hareket eden noktaların hareketleri tanımlanabilir. Sınırsız veya serbest harekette, nesneye etki eden kuvvetler izlenecek yolu belirler.

Doğru boyunca hareket eden bir noktanın hareketini anlatmak için noktanın belirli zamanlarda konumunu belirlemek yeterlidir. Bu hareketin sürekli bir tanımı için, konumu zamanın bir fonksiyonu olarak veren matematiksel bir denklem gereklidir.

Eğri bir yol boyunca hareket eden bir noktanın konumunu tanımlama problemi daha karmaşıktır ve iki veya üç boyutu içermelidir. Böyle bir hareketin sürekli tanımını grafik veya matematiksel bir denklem şeklinde kullanmak uygun değildir. Örneğin, dairesel bir yörünge boyunca hareket eden bir noktanın konumu, bir ucu dairenin merkezine ve diğer ucu hareket halindeki noktaya bağlı olan dönen bir yarıçap tarafından kolayca belirlenebilir. Bu dönme yarıçapına hareket eden noktanın konum vektörü denir; Konum vektörü ile sabit yarıçap arasındaki açı zamanın bir fonksiyonu olarak bilinirse, o zaman noktanın hız ve ivme büyüklükleri hesaplanabilir. Hız ve ivme vektörel nicelikler olduğundan, büyüklüklerinin yanı sıra yönleri ve yönü de belirtilmelidir. Hız vektörü her zaman izlenen yola teğettir; İvme vektörü, biri yörüngeye teğet ve diğeri bu teğete dik olmak üzere iki bileşenden oluşur.

Kaynak:www.derszamani.net

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın