medyauzmani.com
Kalça Sıkışma Sendromu Hakkında Bilmeniz Gereken 5 Önemli Nokta! – Haberinolsun.net.tr – Haberin Olsun!

Kalça Sıkışma Sendromu Hakkında Bilmeniz Gereken 5 Önemli Nokta! – Haberinolsun.net.tr

Keskin kasık ağrısı, otururken ve çömelirken keskin ve bıçak saplanma ağrısı veya kalçayı hareket ettirirken kilitlenme sesi… Bu ve benzeri şikayetler, son yıllarda giderek yaygınlaşan kalça sıkışma sendromunun en sık görülen belirtileri arasındadır. Acıbadem Ataşehir Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı. Dr. Safa JrsawyKişinin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen kalça sıkışma sendromunun bazı kişilerde herhangi bir belirti göstermeden gelişebileceğini ve tedavi edilmeyen durumlarda kalça kireçlenmesine ve yürümede ciddi sorunlara yol açabileceğini söylüyor. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı. Dr. Safa Gürsoy kalça sıkışma sendromu hakkında bilinmesi gereken 5 önemli noktayı anlatarak önemli uyarı ve önerilerde bulundu.

Bu şikayetleriniz varsa!

Kalça sıkışma sendromu, kalça ve kasık ağrısının en yaygın nedenlerinden biridir. Günümüzde her 5 kişiden 1’inde görülen kalça eklemindeki kemik fazlalığının neden olduğu hastalık, bazı kişilerde herhangi bir soruna yol açmadan sinsice ilerlerken, bazılarında ise şiddetli ağrı ve kısıtlılık ile günlük yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilir. hareketin. asistan. Dr. Kalça sıkışma sendromuna bağlı yaygın sakroiliak şikayetler; Kasıkta şiddetli ağrı, arabaya binerken veya inerken, sandalyeden kalkarken, çömelirken veya dönerken keskin, bıçak saplayıcı ağrı, uzun süre oturduktan veya yürüdükten sonra donuk ağrı, kalçayı hareket ettirirken çatırdama veya kilitlenme sesi , topallık olarak sertlik ve narkolepsi.

Teşhisi üç temel unsura dayanmaktadır.

Karmaşık bir anatomik yapıya sahip olan kalça ekleminde ağrının kaynağını doğru bir şekilde belirlemek bazen zordur. Kalça sıkışma sendromunun doğru teşhisi için hastanın şikayetleri dikkatle dinlenmeli, fiziksel hareketlerle test edilmeli ve son olarak röntgen, MR ve bilgisayarlı tomografi gibi görüntüleme yöntemleri ile basıya neden olan kemik büyümesi radyolojik olarak gösterilmelidir. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı. Dr. Safa Gürsoy, kalça sıkışma sendromu tanısında ileri görüntüleme yöntemleri kullanılarak kompresyona neden olan kemik anormalliklerinin üç boyutlu olarak değerlendirilmesinin yapılabileceğini söylüyor.

Tedavi adım adım planlanır

Toplumda kalça sıkışmasına neden olabilecek kemik artışı olan ancak herhangi bir şikayeti olmayan çok sayıda insan var. Hafif kalça sıkışma sendromu olan hastalarda ameliyatsız tedavilerin iyileştirilebileceğini belirten Doç. Dr. Safa Jarsawy, “Bu hastaları tedavi etmenin ilk adımı ağrıya neden olan hareketlerden, fizik tedaviden veya iltihap önleyici ilaçlardan kaçınmaktır. Kemiğin ogmentasyonuna bağlı kalça sıkışma sendromunda fizik tedavi sırasında zorlamalı hareketlerden kaçınmak çok önemlidir. Ameliyatsız tedaviler yardımcı olmadığında, ameliyat zorunlu hale gelir.”

Kalça artroskopik cerrahisi tedavi sürecini kısaltır

Cerrahi tedaviye “kalça artroskopisi” denir ve genellikle hastanede bir gün veya bir gün yapılabilir; Kapalı yöntemle kamera ve özel el aletleri yardımı ile küçük bir cerrahi işlemle yapılabilmektedir. Kalça artroskopisi, kalça ekleminin karmaşık yapısı nedeniyle daha fazla deneyim gerektirir. Genellikle genel anestezi altında yapılan operasyonda hastalığa neden olan fazla kemik traş edilerek alınırken, kesikler özel dikişler yardımıyla dikişlerle onarılır. “Hastaların büyük çoğunluğu bu ameliyatın sonuçlarından çok memnun. İyi bir fizik tedavi programı ile hasta ameliyattan 4-6 ay sonra herhangi bir kısıtlama olmaksızın eski aktivite seviyelerine dönebilir. Egzersize dönüş branşa ve sporcuya göre değişir. , ancak genellikle 6-8 ay arasında sürer” dedi Asok. Dr. Safa Gürsoy, onarımın geciktiği veya ciddi şekilde hasar gördüğü durumlarda kişinin kadavradan alınan tendon veya tendonlarının kullanılması gerektiğini, eğer kalça eklemindeki kıkırdak hasar görmüşse tedavi için ek kıkırdak yenileme yöntemlerinin uygulanabileceğini söylüyor.

Tedavi edilmezse kireçlenmeye yol açabilir!

Kalça sıkışma sendromu genç, aktif hastalarda kalça ve kasık ağrısının önde gelen nedeni iken, tedavi edilmezse erken eklem hasarına yol açabilir. Kalça ekleminde strese neden olan kemik artışının nedenleriyle ilgili sınırlı sayıda çalışma bulunduğunu kaydeden Doç. Dr. Safa Gürsoy, bu sorunun genetik ya da gelişimsel olarak değerlendirilebileceğini kaydederek, “Genetik yatkınlık gibi faktörlerin yanı sıra rekabetçi sporlara artan yaşta aktif katılım gibi faktörlerin bu anormalliklerin görülme sıklığının artmasına neden olabileceğine inanılıyor. hastalık tedavi edilmezse ilerleyip kireçlenme ve yürümede ciddi zorluklara yol açabilir.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın