medyauzmani.com
Gıda kontaminasyonunun insan sağlığına etkileri nelerdir? – Haberin Olsun!

Gıda kontaminasyonunun insan sağlığına etkileri nelerdir?

Gıda kontaminasyonunun insan sağlığına etkileri nelerdir?

Gıda kontaminasyonunun sağlığımız üzerindeki etkileri

Biyolojik ve kimyasal etkenler sonucunda gıdaların doğal yapısının bozulmasına besin bulaşması denir.

Gıdalar uygun koşullarda muhafaza edilmezse mikroorganizmaların kolayca çoğalabileceği bir ortam haline gelir. Besinler üzerinde üreyen organizmalar salgıladıkları toksinler (toksinler) ile besinleri kirletirler. Bu gıdaları tüketen kişilerde gıda zehirlenmesi meydana gelir. Bu toksinler dokuları tahriş eder ve kansere neden olabilir.

Aşağıdaki görselde de görüldüğü gibi mikroorganizmaların besin ortamında büyümesi sonucu oluşan sporlar çeşitli hastalıklara da neden olabilmektedir. Bu zehirli atıklar, temiz su ile sulanmayan endüstriyel atıklar ve ağır metal içeren sularla sulanan bitki ürünleri başta olmak üzere besin zinciri yoluyla birikmekte ve insan sağlığını tehdit etmektedir.

Gıdaların hijyenik olarak üretilmesi ve paketlenerek korunması uygulamalarına gıda hijyeni denir. Ambalajı zarar görmüş ve son kullanma tarihi geçmiş ürünler yenilmemelidir. Bitkisel gıdaların üretimi sırasında gübreleme ve ilaçlama uygun dozlarda ve ihtiyaca göre yapılmalıdır. Kalıntıları bitkisel gıdaların dışında birikebileceğinden, bu gıdalar tüketilmeden önce iyice yıkanmalıdır. Organik tarım gıda sağlığı ve insan sağlığı için çok önemlidir. Bu nedenle organik tarım yaygınlaştırılmalıdır.

Kaynak:www.derszamani.net

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın