medyauzmani.com
Fotosentez nedir ve nasıl gerçekleşir? eğitim platformu – Haberin Olsun!

Fotosentez nedir ve nasıl gerçekleşir? eğitim platformu

Bu yazımızda kısaca fotosentezin ne olduğunu ve nasıl gerçekleştiğini anlatacağız.

Fotosentez ışığın depolanmasıdır. Buradaki ışık güneş ışığıdır. Güneş ışığını depolamak ve kimyasal enerjiye dönüştürmek, fotosentezde bir adımdır. Fotosentez klorofil taşıyan canlılarda gerçekleşir.

Klorofil bitkilerde ve bazı bakterilerde bulunur. Klorofil bitkilere yeşil rengini verir. Klorofil sayesinde güneş ışığı toplanır ve depolanır. Fotosentez sürecinde ürünler ve reaksiyon maddeleri vardır.

Fotosentezin gerçekleşmesi için karbondioksit ve suyun güneş ışığı ile reaksiyona girmesi gerekir. Daha sonra oksijen ve besinler salınır. Oksijen açığa çıkar. Yiyecekler depolanır. Fotosentez işlemi sayesinde bitkiler kendi besinlerini oluştururlar. Bunu yaparken, karbondioksiti kullanırlar ve oksijeni serbest bırakırlar.

Fotosentez işlemi sayesinde karbondioksit ve oksijen döngüleri gerçekleşir. Böylece başta insanlar olmak üzere oksijenli solunum yapan tüm canlıların yaşamı devam eder. Bitkiler karbondioksiti suyla birleştirir ve güneş ışığı yardımıyla kimyasal enerjiye dönüştürür.

Oksijen salınıp salınırken, besinler de bitki içinde depolanır. Böylece bitkinin canlı bir organizma olarak yaşamını sürdürmesi sağlanır. Fotosentez, ışık enerjisinin kimyasal enerjiye dönüştürülmesidir.

Fotosentez dünya üzerinde bir mucizedir. Hayatın devamı için gerekli olan en önemli olaydır. Bu nedenle bitkilerin doğayı koruyarak ve çevre kirliliğini azaltarak yok olmalarını sürdürmelerine izin verilmelidir.

Klorofil içeren tüm bitkiler fotosentez yapar. Ağaçlar da fotosentez yapar. Ormanlar, oksijen dengelerini oluşturan ve iklimi dengeleyen en önemli doğal unsurlardan biridir. Bu nedenle ormanların korunması ve çoğaltılması gerekmektedir.

Fotosentez ve nasıl gerçekleştiği ile ilgili yorumlarınızı aşağıya yazabilirsiniz.

Kaynak:www.derszamani.net

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın