medyauzmani.com
Fiziki haritalar bize neyi gösterir? – Haberin Olsun!

Fiziki haritalar bize neyi gösterir?

Fiziksel harita nedir? Fiziki harita ne işe yarar? Fiziki harita neyi gösteriyor? Fiziksel haritaların özellikleri. Fiziki haritalar hangi alanlarda kullanılmaktadır?

Fiziksel haritalar, Dünya üzerindeki dağlar, ovalar, vadiler, platolar ve akarsular gibi çeşitli fiziksel arazileri gösteren haritalardır. Bu haritalar sayesinde ülkelerin veya bölgelerin dağlık olup olmadığı, yükseklikleri ve bölgelerin kabartması belirlenir.

Sadece arazi değil, bununla ilgili yükseklik bilgileri de harita üzerinde mevcuttur. Renklendirme yöntemi, fiziksel haritalarda araziyi gösterirken kullanılır. Bu yönteme göre haritadaki renkler farklı yükseklik basamaklarını temsil etmektedir. Örneğin sarı, 1.000 metreye kadar olan rakımları, yeşil, denize yakın veya daha düşük rakımlı yerleri ve kahverengi ve mor, daha yüksek rakımlı alanları gösterir. Bölgedeki göllerin veya denizlerin derinliği de renklendirme yöntemi ile belirlenir. Beyazla gösterilen deniz ve göllerin derinliği çok derin olmamakla birlikte, mavi ve tonları koyulaştıkça denizlerin derinleştiğini fiziki haritalardan da anlayabiliriz.

Fiziki haritalar yol, baraj, köprü yapımında veya askeri amaçlarla kullanılmaktadır. Coğrafyacılar ayrıca bir bölgenin topografyası hakkında fikir edinmek için fiziksel haritalar kullanırlar.

Resimler -2

Kaynak:www.derszamani.net

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın