medyauzmani.com
Fiillerin zamanını ve ortacını değiştirin – Haberin Olsun!

Fiillerin zamanını ve ortacını değiştirin

Bazı öğrenciler zaman geçişleri ile ilgili birkaç önemli noktayı zaman prosedürleriyle karıştırırlar. Zaman kaydırmalı aksiyonlarda dikkat etmeniz gereken çok önemli iki fonksiyonel değişiklik vardır. Türkçe’de fiil çekimindeki zamanların dil gelişim sürecindeki ana işlevlerinden farklı bir zamanı ifade etmelerine zaman kayması diyoruz. Zaman kaymaları dilin ifade gücünü artırır ve genellikle mevcut zaman kiplerinin duygu ve düşünceleri ifade etmeye yetmediği durumlarda ortaya çıkar. Türkçe zamansal değişimler açısından zengin bir dildir.

Zaman kaymaları sonucunda, belirli zaman eklerinin bir durumu uzun uzadıya anlatmak yerine kısaca ifade etmek için kullanıldığı çeşitli biçimlere işlev değişikliği denir.

Zaman vardiyalarında asıl olan farklı bir zamandır ve iş değişimlerinde durum farklıdır. Ancak fonksiyonel değişimler zaman kavramı ile doğrudan ilgili değildir. Zaman kaymalarının sebepleri, dildeki gelişmeler, fikirlerin her geçen gün yeni bakış açılarıyla zenginleşmesi, zaman kavramının çeşitliliği, çekici ve etkili bir anlatım çeşitliliği sağlama düşüncesi, göre başka bir zamanı ve başka bir işlevi ifade edebilme düşüncesi. şekilde gösterilen “en az çaba kuralı” ve zaman. Dönüşümden kaynaklanan zaman ve zamansal fonksiyon eşdeğer değildir.

Zaman vardiyaları ve iş değişikliklerinin de “yöneticileri” vardır ve bunlar belirlidir. Bunlar çoğunlukla zarflar, edatlar ve ünlem işaretleridir.

derszamani.net

Kaynak:www.derszamani.net

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın