medyauzmani.com
Eski uygarlıklar hakkında bilgiler kısa özet – Haberin Olsun!

Eski uygarlıklar hakkında bilgiler kısa özet

Eski uygarlıkların özeti hakkında kısa bilgi

Bugünkü Anadolu’nun temelini oluşturan uygarlıkların birçoğu yüzyıllar önce eski çağlarda ortaya çıkmıştır. İlk Çağ uygarlıkları Anadolu’nun temelini oluşturmuş, birçok yenilik ve faaliyet ortaya koymuştur.

Anadolu bölgesi önemli göç ve ticaret yolları üzerinde yer aldığından Anadolu uygarlıkları zengin ve ileri kültürlerin merkezleri olmuştur. Anadolu toprakları aynı zamanda Asya kıtası ile Avrupa kıtasının topraklarını birbirine bağlamaktadır ve Anadolu toprakları tarımsal faaliyetler için oldukça uygun ve verimli topraklardır. Bu unsurlar Anadolu topraklarını değerli kılıyordu.

Eski Anadolu Medeniyetleri:

  • Hititler: Kafkasya’dan Orta Anadolu’ya gelen ve MÖ 2000’li yılların başlarında yerleşen bir uygarlık. Hititlerin Mısırlılar ile akdettiği Kadeş Antlaşması tarihte bilinen ilk antlaşmadır.
  • Frigler: Ege göçleri sırasında gelen Frigler, MÖ 800 yıllarında merkezi olan Goron bölgesinde bu uygarlığı kurmuşlardır.
  • Lidyalılar: MÖ 13. yüzyılın başlarında Anadolu’ya gelen bir uygarlıktır. Ayrıca Lidyalılar, takas yöntemini kullanırken parayı ilk kez bulan ve takas yöntemini terk ederek parayı ticari faaliyetlerde kullanan uygarlıktır. Persler ellere son verdiler.
  • İyonyalılar: Bu uygarlık İzmir ve çevresinde yaşayan halklarla birleşerek bu devleti İzmir ve çevresinde kurmuşlardır. Şehir devletlerini kuran İonlar için İon şehir devletlerinin en ünlüsü; İzmir, Foça, Milet ve Efes.
  • Urartular: Doğu Anadolu bölgesinde Asya kökenli Hurriler tarafından kurulan Urartular, MÖ 600 yıllarında Medler tarafından yok edilmiştir.

Erken Anadolu medeniyetleri özetimiz ile ilgili görüş ve sorularınızı aşağıdaki yorum bölümünden bize yazın.

Kaynak:www.derszamani.net

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın