medyauzmani.com
Beş şehrin kısa özeti – Eğitim platformu – Haberin Olsun!

Beş şehrin kısa özeti – Eğitim platformu

Beş Şehir kitap özeti ve analizi sayfamızda. 100 Temel Eylemden beş şehrin kısa bir özetini hazırladık. Sitemizde tüm kitapların özetlerini bulabilirsiniz.

beş şehir kitap özeti

Ahmet Hamdi Tanpınar’ın harika üslubuyla anlattığı Konya, Bursa, Erzurum, Ankara ve İstanbul yazılarını içeren bir kitaptır. 1946 yılında yayınlanmış bir eserdir.

özet:

ankara

Ankara’nın yazarın karşısına sürekli savaşçı ve Dasitani olarak geldiği belirtilmektedir. Ankara’nın tarihi kimliği, kalesi ve coğrafyası ile bütünleşmiştir. Binlerce yıldır birçok medeniyete ev sahipliği yapan Ankara, belki de yakılıp yıkılarak gizemini korumuş olabilir.

Erzurum

Tarih boyunca kadim statüsünü korusa da Dünya Savaşı’nda verdiği kayıplarla yazarı derinden etkilemiştir. Nüfusun altmış binden sekiz bine düştüğü, açlığın ve sefaletin baş gösterdiği şehirde yazar, toplumsal kimliklerden çok insanların hayatta kalma mücadelelerinden bahseder.

Yüzölçümü ve yükseltisi ile Erzurum’un Türk tarihindeki yerini göstermektedir. Malazgirt’ten milli mücadeleye fetihlerin kapısı olduğunu ileri sürer.

konya

Anadolu’nun merkezi hatta kalbidir diyor. Anadolu coğrafyasının mihenk taşı olduğunu belirterek, felsefi derinliklerin merkezi, hikmet ve hakikatin kaynağı olduğunu belirtmiştir. Mevlana ve Dante’nin anılmasıyla Kunya’nın eşsiz gizeminin perdelerini araladılar.

Pazar

Kuruluş aşamasındaki medeniyet kimliğinden hareketle Bursa’yı tanıtan yazar, her yörenin ayrı bir güzellik barındırdığını, Bursa’nın Evliya Çelebi gibi bir maneviyata sahip olduğunu söylüyor. Bursa’nın temel gücü, şehrin çizgilerinde hem yatay hem de dikey olarak kendini gösterir.

İstanbul

İstanbul’u gerçek kimliğini ve kişiliğini surların içinden sunan yazar, Anadolu kıtasındaki toprakları kıyı boyunca gezerek ve surların izdüşümlerinin yansımalarını aktararak anlatabilmiştir.

Beş şehir ile ilgili yorumlarınızı ve kitabın özetini aşağıya yazabilirsiniz.

Kaynak:www.derszamani.net

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın