medyauzmani.com
Bağdatlı ruhum kim – Eğitim platformu – Haberin Olsun!

Bağdatlı ruhum kim – Eğitim platformu

Bu sayfamızda Bağdatlı Rawhi kimdir sorusuna yanıt vererek Bağdatlı Rawhi’nin eserleri hakkında bilgi vermeye çalışacağız.

Bağdatlı olan ve asıl adı Osman olan Ruhi, 16. yüzyılda yaşamış Divan-ı Edeb şairlerinden biridir. Babası, Kanuni Sultan Süleyman’ın Bağdat seferine katılmış bir askerdir. Şiirlerinden edinilen bilgilere göre Bağdatlı Ruhi de süvari birliğinde askerdir.

Bağdatlı Râvî, devrin ünlü devlet adamları ve şairleriyle dostluk kurmuş ve onlardan etkilenmiştir. Hele Fuzuli, ondan en çok etkilenen şairlerden biri olduğu için. Bir yandan savaş meydanlarının yiğitliğini ele alırken, bir yandan da dönemine yönelik eleştirileri eserlerinde geniş yer tutar. Şiirlerinde özellikle Irak ve Şam’daki idari yapının eksikliklerini sık sık eleştirmiştir. Eserlerinde halk dilini ve halk tabirlerini ustalıkla ifade etmiştir.

En önemli eseri 17 kıtada yazdığı Terkib-i Bent’tir. Bu eseri ile Tertib-i Bent’in en başarılı örneklerinden birini yapmıştır. Var olduğu dönemde büyük beğeni toplayan bu eser için başta Ziya Paşa ve Şeyh Ghalib olmak üzere birçok şair nazariyeler yazmıştır.

Aşağıda Bağdat’ın manevi hayatı hakkındaki görüşlerinizi paylaşabilirsiniz.

Kaynak:www.derszamani.net

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın