medyauzmani.com
Atatürk’ün Samsun’a çıkışının önemi nedir? – Haberin Olsun!

Atatürk’ün Samsun’a çıkışının önemi nedir?

Osmanlı Devleti, bazı kesimlerin kışkırtmasıyla eski topraklarına kavuşmak ve eski gücünü yeniden kazanmak amacıyla Birinci Dünya Savaşı’na katılmıştır. Kanlı savaşların ardından Osmanlı Devleti savaşta büyük bir yenilgiye uğradı. Bu yenilgiyi bir fırsat olarak gören İtilaf ülkeleri, Osmanlı Devleti’nin zayıflığından yararlanarak topraklarını ele geçirip kendi aralarında paylaşmaya başladılar. Osmanlı hükümdarlarının Mondros Mütarekesi’ni imzalamasıyla da devletin bütün orduları dağıtılmış ve bütün toprakları işgale açılmıştır. Yönetimdekiler, savaştan galip çıkan devletlerin ağır baskısı altında kaldıkları için Osmanlı Devleti’nin toprak bütünlüğünü sağlayacak adımlar atamadılar.

Bu durumu iyi analiz eden ve ülkesinin içinde bulunduğu durumdan haberdar olan Mustafa Kemal Atatürk, ülkesinin kurtuluşunun ancak halkın kendini savunmasıyla mümkün olacağını biliyordu. İstanbul’da bu konuda gizli çalışmalar yürüten Atatürk, milli bir direniş oluşturmak için fırsat kolluyordu. İstanbul hükümeti, Karadeniz bölgesindeki azınlıkların sorunlarını incelemek ve bu sorunlara çözüm bulmak için Atatürk’ü Samsun’a göndermeye karar verdi. Bu karar aynı zamanda Atatürk’ün fikirlerini hayata geçirmesi için gerekli ortamı da oluşturmuştur. Samsun’a gelen Atatürk, ülkenin dört bir yanındaki tüm vatansever askerlere telgraflar çekerek ülkenin durumunu gözler önüne sermiş, yaptığı hamlelerle tüm halka çözümün nasıl olması gerektiğini anlatmaya çalışmıştır.

Atatürk’ün Samsun’a çıkmasıyla birlikte Kurtuluş Savaşı çoktan başlamıştı. Atatürk’ün Samsun’a ulaşması, bugün hala yaşayan bağımsız Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasının ilk adımı olması açısından önemlidir.

Atatürk’ün Samsun’a çıkışının önemi nedir yazımıza görüşlerinizi yazabilirsiniz.

Kaynak:www.derszamani.net

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın