medyauzmani.com
Atatürk’ün Erzurum’dan sonra gittiği şehrimiz – Haberin Olsun!

Atatürk’ün Erzurum’dan sonra gittiği şehrimiz

Kısaca Atatürk’ün Erzurum’dan sonra düzenlediği konferans hakkında bilgiler, Atatürk’ün Erzurum’dan sonra gittiği şehrimiz.

Sivas Konferansı, Atatürk’ün Erzurum Konferansı’ndan sonra topladığı konferanstır. Bu konferans, tam bağımsızlığın ülkenin kurtuluşunda birincil hedef olması gerektiğini ortaya koydu. Pek çok kararın alındığı bu kongreye yurdun dört bir yanından delegeler katılmıştır.

Kongre önce Erzurum kongresinde alınan tüm kararların kabulünü gerçekleştirdi. TBMM’nin toplanması kararı özel bir önemle kabul edildi. Anadolu’daki temsili heyetin başına Mustafa Kemal getirildi ve bu heyetin sayısı artırıldı. Bu sayede gücü artan Mustafa Kemal, bütün toplumları tek bir bayrak altında toplamıştır. Anadolu ve Rumeli’nin haklarını savunmak bu yeni cemaatin adı olmuştur.

Bir daha tartışılmayacak olan yetkilendirme ve koruma konusu kapatılır ve kategorik olarak reddedilir.

Görevini açıkça yapmayan İstanbul hükümetinin bu durumu resmen ispatlanmış ve kabul edilmiştir.

Damat Frit’in hükümeti konferanstan hemen sonra istifa etti. Milli Mücadele Hükümeti Danışmanı Damat Fertin’in istifası konferansın önemli sonuçlarından biridir. Böylece ulusal hareketin artık siyasette aktif olduğu ortaya çıktı. Kısa sürede yeni hükümetin kurulmasıyla daha ılımlı ilişkilerin önü açıldı. Sivas Konferansı sayesinde Amasya görüşmelerine de zemin hazırlandı.

Atatürk’ün Erzurum’dan sonra ziyaret ettiği şehrimizle ilgili yorumlarınızı bizimle paylaşın. Paylaşabilirsin.

Kaynak:www.derszamani.net

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın