medyauzmani.com
Alioui Bektaşi Başkanlığının Kurulması – Haberinolsun.net.tr – Haberin Olsun!

Alioui Bektaşi Başkanlığının Kurulması – Haberinolsun.net.tr

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı olarak kurulan Alevi Ketaşi Kültür Başkanlığı ile Cemifi Cumhurbaşkanlığı’nın görev ve yetkilerini belirleyen Resmi Gazete’de yayımlandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanan bazı cumhurbaşkanlığı kararnamelerinde değişiklik yapan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’ne göre, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın görev ve yetkilerine “Alevi-Bektaşi kültürü hakkında araştırma yapmak ve cemevleriyle ilgili iş ve işlemleri yürütmek” eklenmiştir.

Bakanlık bünyesinde Kataşi ve Jumifi Alevi Kültür Başkanlığı kurulurken, görev ve yetkileri şu şekilde sıralanıyor:

Fonların ve ihtiyaçlarının belirlenmesine yönelik çalışmalar yapmak, bu Kuruldaki hizmetlerin etkin ve verimli bir şekilde yürütülmesini koordine etmek. Cumhurbaşkanlığı tarafından belirlenen derneklerin hizmetlerini sunmak Bilimin bütünlüğü ve bu konularda sempozyum, sempozyum, konferans ve benzeri ulusal ve uluslararası etkinliklerin düzenlenmesi Özgün bilgi üretimi için uygun ortamlar hazırlamak, yayınlar çıkarmak ve desteklemek Bu alandaki çalışmalar Bektaşi Alevileri ve üniversiteler ile ilgili akademik faaliyetleri desteklemek ve ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapmak Alevi-Bektaşiliği yurt içinde ve dışında bilimsel yönleriyle araştırıp derlemek ve bu amaçla yapılan çalışmaları desteklemek Ulusal ve uluslararası Yetkileri kapsamındaki kurum ve kuruluşlar Yazarların bilimsel çalışmalarını ve bu alandaki yayınlarını takip etmek, gerekli olanları tercüme etmek, yayınlamak ve yayınlamak Bektaşi Aliyah ile ilgili eğitim ve kültür faaliyetlerini yürütmek ve desteklemek Kendisine verilen diğer görevleri yapmak Bakan tarafından.

Başkan ve 11 üyeden oluşan bir danışma kurulu oluşturulacak.

Alevi Kültür Başkanlığı-Bektaşi ve Cimievi Başkanlığı’nın çalışmalarını değerlendirmek ve önerilerini Cumhurbaşkanlığı’na bildirmek üzere bir danışma kurulu oluşturulacak.

Danışma kurulu bir başkan ve 11 üyeden oluşur. Alevi kültürü başkanı Bektaşi ve Cimifi de danışma kurulu başkanı olarak görev yapacak. Danışma Kurulu üyeleri, Bektaşi Alevilerin yolunda öne çıkanlar ile cumhurbaşkanlığı kapsamına giren konularda araştırma ve çalışmaları bulunanlar arasından 3 yıl için başkan tarafından seçilir. Bakan, gerekli gördüğü durumlarda danışma kuruluna başkanlık edebilir.

Danışma Kurulu üyeleri ile toplantıya davet edilenlerin ulaşım ve konaklama giderleri Bakanlık bütçesinden karşılanır. Danışma organının çalışma usul ve esasları Bakanlıkça çıkarılacak yönetmelikle belirlenir.

Ek 30 uncu maddeye göre Alevi Kültürü Başkanı Baktaşi ve Simifi ile Alevi Kültürü Başkan Yardımcısı Baktaşi ve Simifi sırasıyla Strateji Geliştirme Başkanı ve Bakanlık Genel Müdür Yardımcısı eşdeğeri olacaktır. Mali ve sosyal hak ve menfaatler ile diğer özlük hakları bakımından 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname’den.

Cumhurbaşkanlığı için 53 kadro oluşturuldu

Şef (1), Başkan Yardımcısı (2), Daire Başkanı (5), Veri Hazırlama ve İzleme Operatörü (30), Programcı (2), Analist (2), Alevi Kültürü Sekreteri (1) Bektaşi ve Simifi. Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile sürücü (1), hizmetçi (2), çevirmen (2), sosyolog (2), psikolog (2) ve grafik tasarımcı (1) unvanlarından oluşan 53 kadro oluşturuldu.

Cumhurbaşkanlığı tarafından istihdam için sözleşmeye bağlanan unvan ve nitelikler

Cumhurbaşkanlığı kararnamesinin Resmi Gazete’de yayımlanmasıyla birlikte Ketaşi ve Simivi Alevi Kültür Başkanlığı’nda sözleşmeli personel istihdamına ilişkin esaslar, kadro unvanları ve asgari nitelikler de belirlendi.

Buna göre “Alevi Lider – Bektaşi Cimi” ve “Alevi Kültür Uzmanı – Bektaşi ve Cimi” unvanlarına sahip sözleşmeli personel Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından belirlenen usul ve esaslara göre istihdam edilebilir.

Alevi-Bektaşi lideri Cemevi, Alevi-Bektaşilik yolunda öne çıkmış veya cemevlerinde hizmet etmiş olmalıdır.

Alınacak yazılı ve sözlü sınav sonuçlarına göre işe alınacak Alevi-Bektaşilik ve Cemevi kültürüne mensup işçilerin Alevi-Bektaşilik alanında uzmanlaşmaları ve bu alanda araştırma çalışmaları yapmaları gerekmektedir.

Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 7 Ekim’de Gemvis’in toplu açılış töreninde ve kuruluş tatilinde yaptığı konuşmada Ketaşı Alevi kültürünün kuruluşunu ve Gemvi başkanlığını duyurdu.

Erdoğan yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Kataşili Alevi vatandaşlarımızın ve etraflarında topladıkları mekanların tüm işlerini devlet nezdinde takip edecek ve uygulayacak bir kurumsal yapı oluşturma sürecindeyiz. Kendi bünyesinde kuracağımız, cemevlerinden sorumlu, muhtarların, derneklerin, belediyelerin, federasyonların hepsini o yönetecek.”

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın