medyauzmani.com
Ali Al-Amiri kimdir – Eğitim platformu – Haberin Olsun!

Ali Al-Amiri kimdir – Eğitim platformu

Ali Amiri kimdir, Ali Amiri hayatı

Ama prensim (d. 1857, Diyarbakır – ö. 23 Ocak 1924, İstanbul), tarihçi, yazar ve kütüphaneci. Milli Kütüphane’nin kurucusudur.

Mardin’de okudu 1879’da Abidin Paşa’nın katibi oldu. ondalık yöneticisi olarak çalışmaya başladığı finans alanında, sayman ve müfettişliğe yükseldi. Anadolu ve Rumeli’de 29 yıl devlet hizmetinde bulunduktan sonra 1908’de emekliye ayrıldı. Daha sonra görev yaptığı vilayetlerden topladığı Divaü Lugati’t-Türk’ün de aralarında bulunduğu binlerce yazma ve matbu kitapla uğraştı.

Şiirle de ilgilenen Ali el-Amiri, Padişahların Şiirlerini topladığı Vecahirü’l-Mülk’ün yalnızca bir risalesini yayımlayabildi (1911). Meri’ al-Fu’ayd fi Ahwal al-Dabbah ve Fadila Amid’in Diyarbakır’ın ünlülerini anlattığı Şairler’in (Tezkire-i uara-yı Amid, 1912) yalnızca bir cildini basmayı başardı. Milli Bloke Cemiyeti, Tasnif-i Vesaik Cemiyeti, Osmanlı Tarih Cemiyeti, Asar-ı İslamiye Cemiyeti ve Milliye Teftiş Kurulu gibi yönetim kurullarında yer aldı. Osmanlı Tarihi ve Edebiyatı’nı (31 Mart 1918 – 31 Aralık 1922) 31 sayı halinde yayımlamaya devam etti. Ayrıca Osmanlı Vilayeti-ı arkiyesi (1918) adlı bir kitap ve üç divan yayınladı.

Fatih’te Feydullah Efendi Mektebi’nde kurduğu Ümmet Kütüphanesi’ne padişah yazıları, tuğraları ve divanlarından oluşan zengin bir kolleksiyonu, topladığı, satın aldığı ve elindeki tek nüsha olan elde çoğalttığı 15 bine yakın kitapla bağışladı. manuel olarak toplanır ve kopyalanır. görev yaptığı yerlerde toplanır.

Kaynak:www.derszamani.net

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın