medyauzmani.com
2017 üniversite tercihinde dikkat edilmesi gerekenler – Haberin Olsun!

2017 üniversite tercihinde dikkat edilmesi gerekenler

Üniversite seçim sürecinde adayların heyecanını anlıyoruz. Ama burada dikkat! 2017 Üniversite Tercih Rehberi makale dizisini seçerken dikkat edilmesi gerekenler.

“Bir meslek, ömür boyu sizinle dans eden partnerinizdir. Bu dansı ilginç kılan, sizin onunla uyumunuzdur” diyen Yrd.Yrd.Dr.Berke Kırıkkanat, meslek seçmek üzere olan öğrencilere önerilerde bulundu.

Üniversite Yerleştirme Sınavı (YLS) Maratonu zorlu bir sürecin ardından sona erdi. Hayatınız boyunca yapmayı planladığınız mesleği seçme zamanı. Meslek seçerken yaşam tarzınızı da belirlediğinizi düşünürsek bu kez zorlu bir süreç daha sizi bekliyor.

Yeditepe Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü’nden yardım. asistan. Berk Kırkanat, hayata nasıl devam edeceğinize karar verdiğiniz bu günlerde, hayatınız boyunca en iyi performansı ve memnuniyeti gösterebileceğiniz bir meslek seçmenin önemine işaret ederek, meslek seçerken izlemeniz gereken adımları şöyle anlattı:

Önce kendinizi tanıyın: Seçtiğiniz mesleğin yeteneklerinizi, becerilerinizi ve kişilik özelliklerinizi ifade etmenize izin veren bir ortam sağlayıp sağlamadığını öğrenin. Bu sürece kendinizi tanıyarak başlayın. Kendinize “Ne istiyorum? Ne yapmaktan hoşlanırım? Hangi becerilere ve yeteneklere sahibim? Seçtiğim meslek psikolojik ihtiyaçlarımı karşılıyor mu?” diye sorun. Ailenizin veya sosyal çevrenizin beklentilerine göre meslek seçmeyin. Meslekler hakkında bilgi edinin: Farklı meslekleri araştırırken şu soruların yanıtlarını bulun: Seçtiğiniz meslek ve kendiniz arasındaki uyumu bulun: Meslek, sizinle ömür boyu dans eden partnerinizdir. Bu dansı eğlenceli kılan ise sizin onunla uyumunuz. Bu uyum, mesleğinizden keyif alabilmeniz için ön koşuldur. “Mesleğin gerektirdiği görev, sorumluluklar ve faaliyetler/faaliyetler nelerdir?” Mesleğin gerektirdiği çalışma koşulları nelerdir? Günlük ve haftalık çalışma saatleri nelerdir? Bu meslekte hangi nitelikler gereklidir? Bu mesleği icra edenleri diğer mesleklerden ayıran özellikler nelerdir? “Bu meslek nasıl bir eğitim süreci gerektiriyor? Süre, içerik ve elde edilen eğitim olanakları nelerdir? “Bu mesleği tercih edenlerin çalışma koşulları nasıldır?” Bu meslekte gelir ve mesleki süreç nasıldır? İlgili meslek, iş imkanı sağlıyor mu? kariyer gelişimi için bir fırsat mı?”

Bu soruları sormalısınız.

yardım eder. asistan. doktor. Berke Kırıkkanat, lisans araştırma ve yükseltme programlarında tercih yapmadan önce sormanız gereken yedi soruyu şöyle sıraladı:

Üniversitenin ilgili bölümündeki öğretim üyelerinin yeterlilik ve erişilebilirlik (öğrencilerle yapıcı iletişim) düzeyi nedir? Üniversitenin öğrencinin kişilik gelişimine ve akademik gelişimine katkıları nelerdir? kişisel gelişim, kulüp çalışmaları için kültürel ve sosyal faaliyetler; Akademik gelişim için stajlar, seminerler, endüstri bağlantıları, çift ana dallar ve yan dallar bulun. Üniversitenin uluslararası bağlantıları nelerdir? Yurt dışındaki üniversitelerle ortak programlar var mı? Üniversitede yabancı dil nasıl öğretilir? İngilizce öğretimi dışında ikinci yabancı dil olarak hangi diller öğretilmektedir? Üniversite kampüsü şehir merkezine yakın mı? Transfer şartları nelerdir? Üniversite yurtları nedir? Üniversitede burs alma koşulları nelerdir? (ÖSYM bursları veya TÜBİTAK bursları dışında üniversitede başarı şansı nedir?)

“Bu senin arzularının sırasıdır.”

Kararınızı verdiniz, şimdi tercih formunu doldurma zamanı. yardım eder. asistan. doktor. Berke Kırıkkanat’ın tercih reytinglerinde hata yapma riskini azaltmaya yönelik önerilerini ise şöyle sıralıyor:

Tercih sıralamanızı aldığınız yerleştirme puanına göre değil yerleştirme başarısına göre yapın. Derecenize göre bir kariyer seçmeyin. Sevdiğiniz ve hayalini kurduğunuz kariyeri sürdürmenizi sağlayacak bölümleri yazarak başlayın. Sonucumun boşa çıkacağını düşünmeyin. Önemli olan sevdiğin işi almak. Bu nedenle oluşturacağınız tercih sırası sizin tercih sıralamanız olmalıdır. Notların iyi olmasa da hayalini kurduğun 2-3 bölümü yaz, geçme sıralaması seninkinden %30 daha yüksek olsa bile en üste bu tercihlerini yaz. Ardından, başarı sıralamanıza en uygun olmasını istediğiniz bölümden başlayarak tercihlerinizi listeleyin. Tercih sıralamanızı yaparken ÖSYM’nin belirli fakülteler (tıp, hukuk, eğitim fakülteleri vb.) için koymuş olduğu ardıllık barajına dikkat etmeniz daha sonra doğabilecek sorunların önüne geçecektir. LYS’nin objektif tercih platformu, karşılaştırma ve tercih edilen bot sitelerinden yararlanabilirsiniz. Üniversitelerin ders programlarını ve lisans başarı sıralamalarını görebileceğiniz bu tercih botları, aklınızdaki birçok sorunun cevabı olabilir.

Kaynak:www.derszamani.net

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın