"Enter"a basıp içeriğe geçin

Bisküvinin başkenti Kirman – Haberinolsun.net.tr

Karman’ın geçmişten günümüze

Seksenlerde, Kerman’daki gıda endüstrisi yeni ama hızlı bir şekilde gelişiyordu. Fabrikalar kuruldu ve makineleşme arttı. Ekonomide ve sanayi üretiminde kayda değer bir artış kaydeden ve adından söz ettiren sanayicilere Anadolu Kaplanları da deniyordu.

O yıllarda o günün koşullarında üretim, üretim ve satışın gerçekleşeceği bir sanayi ve ticaret şehri olmayı hayal ediyordu Kerman. Şehirde bir işsizlik durgunluğu vardı. Kirman o yıllarda bir ilçeydi. Üretim faaliyetleri yerel pazarına hitap etmektedir. Dış ülkelere ihracat yapılmadı. (?) Kirman’da iki un değirmeni, üç veya beş bulgur değirmeni, bir Sümerbank tekstil fabrikası ve iki un değirmeni vardı.

Piva Bisküvi Fabrikası ekonomik potansiyeli ile ticari ve sosyal hayatı sürdüren ilk fabrikadır. Beva’nın Kerman’ın büyüme ve gelişmesinde öncü rolünü bilmek, Kerman ekonomisine katkılarını öğrenmemiz açısından önemlidir.

O günden bugüne Kerman’ın ekonomik ve sosyal yapısını karşılaştırmamızı sağlayan en önemli işletmeler bisküvi, çikolata, kek ve şekerleme üreten ve günümüzde de varlığını sürdüren kuruluşlar ve yan kuruluşlardır. Kirman Ticaret ve Sanayi Odası’nın eski ve yeni kayıtlarına bir göz atmak bize yeter.

1980’li ve 1990’lı yıllarda bisküvi fabrikalarının açılmasıyla kentte gelişmeler yaşandı. Şehir ticareti artırdı ve göçü hızlandırdı. İşe artan ilgi. Fabrika emeğinin ekonomik ve sosyal refahı şehirde kendini hissettirdi. Bisküvi fabrikaları onu Kerman’ın tek vazgeçilmez parçası haline getirmiştir. Özel sektör, Kirman’da tüm ekonomik ve sosyal hayatı devralmıştır. Bisküvi fabrikalarının açılmasıyla sektör bu sektöre giriş yapmış, yan sanayi ile birlikte çeşitli özel sektörler açılmıştır. Kirman endüstrisinin diğer alanlarında faaliyet gösteren kuruluşlar; Mobilya, mermer ve plastik imalatı, makine ve teçhizat imalatı, ambalaj kağıdı, oluklu mukavva sanayi, soğuk hava depoları açmak, süt ve peynir şirketleri kurmak. Yumurta çiftliklerinin açılması. Fabrikada çalışan işçilerin ihtiyaç duyduğu iş kıyafetlerini onarmak için dikişhaneler açmak. Fabrikaların ihtiyaç duyduğu malzeme, hammadde ve ürünleri sağlayan açık tedarikçi firmalar. Kerman’da restoran, düğün salonu ve otel hizmetlerinin düzenlenmesi. Peva evleri inşa et. Şehri bir şantiyeye dönüştürmek ve inşaat kum ve çakıl ihtiyacını karşılamak için kum ve çakıl ocakları işletmek. İnşaatta kullanılmak üzere kereste tedarik edecek kereste üreticilerinin kurulması. Meyve fidanlığı ile elma fidesi üretimine başlayın ve elma ağaçlarının ekimini artırın. Ülkenin her yerinde bisküvi satan bayiler açmak. Bütün bunlar Biscuit’in başlamasıyla ivme kazandı ve Kerman ekonomisi için tipik bir lokomotif haline geldi. “Kerman Bisküvi Fabrikaları” ekonomik gelir ve gelişmelerle şehrimizi hem ekonomik hem de sosyal olarak bugünkü durumuna getirmiştir.

Dünden bugüne imalat sanayi ve tarımsal üretimin artması, Kirman’daki ticari hayatı olumlu etkiledi. Kerman, tarım ürünleri ve imalat için canlı bir pazar haline geldi. Geçmişte üretilen buğday, arpa ve tarım ürünlerinin yanı sıra bulgur, un, helva, pekmez, elma, aromatik lavanta gibi ürünler de ülke genelinde ticaretin yapıldığı önemli bir yer haline geldi.

Bisküvi, bulgur ve bakliyat, Kerman’ı ülkemizin yemek kentinde lider bir marka şehir haline getirmiştir. Birkaç büyük ölçekli gıda üretim şirketi kuruldu. örneğin; Bifa, Anı, Şimşek, Modern, Saray, Biskot Bisküvi, Duru Bulgur firmaları, yem, un, süt ve meyve suyu fabrikaları.

zaman. Saat bir kez duvarda değilken, personel ilerlerken insanlar kadar aktiftir. İşsizlik işin en kötü yanı. İşsizlik raporları İş Kurumu’ndan geliyor. Bir iş var, kimse sevmiyor. İşsizlik en büyük sorun. Fabrikalar da sürekli işçi davet ediyor. Her biri için boşanmış işçilere ve nitelikli çalışanlara ihtiyaç vardır. Birinin yanına diğerini koydular ve yabancı şirketler harika bir iş arayışına girdiler.

Bisküvi fabrikaları belirli departmanlardan oluşmakta ve her departmanda bay ve bayan işçi çalışmaktadır. Yıllar geçtikçe üretim arttıkça işçi sayısı da artıyor. İşçi sıkıntısı bisküvi üreticilerini zor durumda bırakıyor. Tesisler tam kapasite ile çalışamaz. Bisküvi fabrikalarında 18-50 yaş arası işçiler 12 saat, vardiyalı sistem ise 8 saat çalışıyor. Bazıları çevre köylerden ve kasabalardan geliyor. İşçiler fabrikalara giren un, şeker ve yağı bisküvi, kek, çikolata ve şekere dönüştürüyor. Asla unutmazlar ama bugüne kadar hatırlanan, ürettikleri tatlı, tatlı bisküviler değildir.

Zamanın yankısını dinleyen derinlerden bir ses duyar. Şehrin sokaklarında damarlarında kan gibi dolaşıyor. Çarşıyı ferahlatan, aydınlatan, tarihin koridorlarını atlayan, ovadan buğday ve elma taşırken mavi önlüklü işçileri evlerden fabrikalara taşıyan, bisküvi ve emek gibi kokan bir ses.

Kerman Biscuit Maker, mevcut girdilere değer katan ve verimli üretime yol açan bir dizi faaliyet ve faaliyetle bugünlere gelmiştir. İnsan mozaiği ustaları ve acemileri, köylüleri ve kasabalıları, fabrikalardaki kadın ve erkekleri bir araya getirdi. Bisküvi işçileri bunların ahenkli bir karışımından oluştu. Her birinin ortak adı “fabrika işçisi” idi. Bir şehir düşünün, yalnızların, güçsüzlerin, işsizlere işsiz diyenlerin yuvası oldu. İşsizim diyen herkes bisküvilere yaslanıp arkasına yaslandı.

Kerman girişinde, Airgli Yolu üzerinde bisküvi fabrikaları, mis kokulu ağaçlar gibi, her biri sıra sıra insanları birbirine bağlayan, geçmişinizle gurur duymanızı ve geleceğinizi gülümseten bir kavşakta. Olacakları emrediyor.

Kerman Organize Sanayi Bölgesi 1980’li yıllarda sanayi bölgesi olarak başlamış ve 1990 yılında Organize Sanayi Bölgesi kimliğini kazanmıştır. Bugün 1024 hektarlık bir alan üzerine kurulu Organize Sanayi Bölgesi 11 binden fazla kişiye iş imkanı sağlamaktadır. aktif tesislerinde. Göğsüne sarıyor.

Bu şehir bir emek şehri, bir emek şehridir. Geleceğe güvenle bakmak. Çünkü sanayi gıdadır. Kerman, üretimin ve işin kalbinin attığı ve endüstrinin bilim ve teknoloji ile karıştığı yerdir. Türkiye’nin yemek şehridir. Elini elma ve buğdaya, diğerini bisküviye batırıyor. Bisküvide kesinlikle herkese bir iş var. Bisküvi fabrikaları her mevsim işçi çağırıyor. Yazın sıcağından korur, kışın kucağına alır. Bereketli toprakları ve çalışkan insanlarıyla emekler karşılıksız kalmıyor. Kirman Ovası’ndan esen rüzgar, çiçeklerinki gibi güzel bisküvi aromaları yayar.

Şehrimiz her yönüyle eksiksiz ve güzel; Türk dilinin başkentidir. Yunus’un ülkesidir. İnsanlar görmek istediklerini görürler. Allah istediğini verir.

Norton Kilick

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

İlk Yorumu Siz Yapın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

                                                                                                                                                                                                                                   .